Demokrati, rörelsearbete, EU och socialismens möjlighet

Vänsterpartiet i Göteborg ska i helgen hålla en konferens inför Vänsterpartiets kongress senare i vår. En kongress som fokuserar på partiprogram, strategi och stadgar. Inför kongressen har en lång rad motioner skrivits av ett begränsat antal personer. Grovt kan de delas in i fem kategorier, språkliga justeringar, demokratifrågor både internt och externt inklusive jämlikhet, feminism, antirasism etc, frågan om rörelsearbete och motioner om inställningen till EU. Motionerna berör såväl stadgar som partiprogram.

Bland annat finns det flera motioner om att förändra valet av kongressdelegater på ett sådant sätt att de valda delegaterna i alla lägen blir mer representativa. Problemet med de föreslagna metoderna är dock att det inte är genomskinliga. Det är omöjligt för folk att följa processen och förstå varför någon blir vald på grund av att datorprogram måste användas för att avgöra valresultatet.

Mycket enklare skulle vara en röstsedel med samtliga kandidater där väljaren kryssar för de kandidater den vill se som valda. Ska 11 väljas får max elva kryssas för. En enkel sammanräkning avgör då vilka som blir valda, de 11 som fått flest röster vid sammanräkningen. Jag har genomfört och ställt upp i en lång rad fackliga val med ett sådant röstförfarande. Det är enkelt, lättförståeligt, flexibelt och smidigt. Detta är i linje med det ändringsförslag som partistyrelsen lagt fram kring denna punkt.

Jag är rent generellt alla förslag till skarpare skrivningar om klimatfrågan såväl som tydligare skrivningar om vikten av utomparlamentariskt rörelsearbete. Med utomparlamentariskt rörelsearbete blir arbete i parlamentariska församlingar bättre, utan det utomparlamentariska blir arbetet i parlamentet utan förankring i verkligheten och kan då bli nästan vad som helst.

När det gäller EU-frågan vänder jag mig mot de som argumenterar för att Vänsterpartiet ska agera för att Sverige ska lämna EU. Motiveringen för detta är att EU är nyliberalt och odemokratiskt. Det är en ytterst svag argumentation då det implicerar att det inte går att förändra länder som är diktaturer som Kina eller länder med kapitalistisk lagstiftning som USA i socialistisk riktning. Det är ju att erkänna socialismens omöjlighet.

För att kunna bygga ett socialistiskt samhälle krävs det i slutändan att hela världen integreras i detta samhälle. Den som tror på socialismen som idé tror att världen kan förändras, även att USA, Kina, Ryssland, Saudiarabien, Israel, Iran med flera länder kan förändras och kan de förändras kan också EU förändras. Den som hävdar att EU inte kan förändras har gett upp kampen för socialism.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!