Gängland Göteborg – Bergsjön

Bergsjön har länge varit Göteborgs fattigaste stadsdel inklusive de problem som följer med fattigdom som drogmissbruk, alkoholism och en stor andel brottsbenägna invånare. Redan på 1970-talet var Siriusgatan i Bergsjön ökänt som Göteborgs stora problemgata med fler familjebråk och våldsbrott än de flesta andra bostadsområden. Ansamlingen av missbrukare på gatan var kraftigt. Situationen har dock förändrats och idag är inte Siriusgatan det stora problemområdet i Bergsjön utan det är snarare området kring Komettorget och knarklangarna i Gärdsås och kring Rymdtorget som är problemen.

Gängproblematiken var inte så tydlig på 1970-talet men den fanns onekligen men blev under 1990-talet betydligt större genom framväxten av ett större kriminell gäng. Original Gangsters, eller OG, som växte fram bland personer uppvuxna i östra Göteborg, i Bergsjön och Olofstorp. Det handlade framförallt om Denho Acar, hans syskon, släktingar och barndomsvänner. Redan 1993 var gänget känt. Året efter dömdes han för första gången till fängelse. Detta för ett väpnat rån i Danmark. Strafflängden var 5 år och han överfördes snart från danskt fängelse till det svenska Härlandafängelset i Göteborg.

Efter en tid fick han permissioner därifrån och troligen utförde han en del väpnade rån under dessa vistelser utanför fängelsets väggar. 1997 i juni rånade han och två kumpaner posten i Olofstorp. Denho Acar åkte fast men de andra två klarade sig. 1998 rymde han från Kalmaranstalten tillsammans med en annan OG-medlem. De tog en fångvaktare som gisslan och lyckades därefter rymma. Den andra OG-medlemmen försvann några år senare. Okänt hur och vart. Misstankar finns om att han mördats efter att ha fallit i onåd hos organisationen. I november 2000 frigavs Denho Acar, men efter bara några veckor satt han åter bakom galler. Han och en annan OG-medlem dömdes för ett rån mot en biljardhall i Södertälje.

År 2000 hamnade OG  i väpnad konflikt med det gäng som går under namnet Naserligan. Bland annat beroende på en medlem som värvades under det året, han går i boken Svensk Maffia under namnet Azad. Konflikt uppstod kring en illegal spelklubb på Friggagatan som tillhörde Naserligans intressen i Göteborg. I slutet av maj 2000 besköts Naser Dzeljilji och två personer till av medlemmar i OG.

Hämnden från Naserligan kom ett år senare, när man kom i eldstrid med OG på Näsets badplats den 4 juli 2001. Mitt bland badande barn och vuxna sköt man med automatvapen och annat. En av OG-medlemmarna var Azad och han kunde senare knytas till några av vapnen. Övriga vapen kunde knytas till tre medlemmar i Naserligan, däribland Jusuf Hani, som senare blivit dömd i Norge för rånet mot Nokas i Stavanger. Under sommaren 2001 fortsatte striderna mellan de två gängen med bombattentat och skottlossning på öppen gata. En del civila och oskyldiga personer skadades också under striderna, bland annat vid en skottlossning utanför en krog i Gamlestaden. OG var på denna tid det mest kända och dominerande kriminella nätverket i Göteborg. En del av deras medlemmar syntes också på gatorna under kravallerna i Göteborg 2001.

Ett år efter skottlossningen på Näset genomförde polisen 200 gripanden och beslagtog ett femtiotal vapen, däribland automatvapen som AK4, AK5 och Uzi, men även olika typer av sprängladdningar, dynamit och sprängdeg. Trycket från polisen mot gänget ledde förmodligen till att Naserligan och OG slöt fred. Azad överlevde kriget och hamnade 2005 i fängelse för ett misslyckat kontraktsmord i Uppsala.

Istället bröt ett krig mellan OG och Bandidos ut. Det började med en konflikt på krogen mellan Denho Acars lillebror Kennedy Acar, som inte var medlem i OG, och Amin Mosavi, som själv inte var gängmedlem, men vars storebror var en av ledarna i X-team, Bandidos supportergrupp. Kennedy Acar basade över vakterna på krogen Kompaniet och han slängde ut Amin därifrån. En stund senare var fler medlemmar i X-team på plats och Kennedy tvingades släppa in Amin igen. Efter sitt arbetspass åkte Kennedy Acar till Gamlestaden där han träffade en annan OG-medlem, Goran Kotaran, född i Dubica i Bosnien.

Goran Kotaran kom för första gången till Sverige 1996 då hans mamma flyttade hit, men själv återvände han snart till Bosnien för att bo hos pappan. Fadern Dusan Kotaran var en lokal gangster som ägde en nattklubb, 1999 blev han skjuten av en konkurrerande lokal gangster som försvann senare. Han kom att gripas många år senare i Sverige för dådet i Bosnien. Goran Kotaran flyttade återigen till Sverige där han förmodligen först mördade en kompis, Tsar, i Malmö och senare en narkoman i Göteborg som gick under namnet Tuben. När han avtjänat straffet för det sistnämnda brottet upptogs han som medlem i OG. Goran Kotaran fungerade som torped och hyrd mördare.

Dagen efter bråket på Kompaniet sköts Amin Mosavi i sin egen lägenhet av Goran Kotaran. Hans bror, X-teamledaren var också i lägenheten, men var inte målet för dådet. Mordet var ett straff för uppförandet mot Kennedy Acar dagen innan. Genom våld och hot, kidnappningar och misshandel lyckades X-team ta reda på vem som mördat Amin och vilka som låg bakom mordet.

2003 greps Kennedy Acar i Frankrike dit han flytt och fälldes för att ha anstiftat mord i tingsrätten, men dock inte i hovrätten. Detta berodde på att de i rätten utgick från att det var X-teamledaren som skulle ha mördats och han blev ju inte mördad och då kunde det inte vara anstiftan till mord.

Goran Kotaran dömdes för mord och bedömdes som allvarligt psykiskt störd varvid han hamnade inom psykvården. År 2005 släpptes han och flögs till Bosnien. Han har senare dömts för flera mord där och dessutom erkände han ytterligare ett antal mord i Sverige med kopplingar till den så kallade spelkungen Rade Kotur.

Efter mordet på Amin följde en våg av våldsdåd i Göteborg, bomber och handgranater såväl som skjutvapen användes vid ett flertal attentat och uppgörelser. Polisen ingrep kraftfullt och under 2004 dömdes 70 medlemmar i kriminella gäng i Västsverige till sammanlagt 171 års fängelse. Samma år inleddes förmodligen fredssamtal mellan gängen. De kom dock inte till avslut förrän år 2005 och då hade Amin Mosavis storebror lämnat X-team som dessutom blivit en fullvärdig Bandidos-avdelning.

2006 kom Denho Acar ut ur fängelset och strax därefter greps han själv, hans brorson Robert Acar och fem andra personer med kopplingar till OG, för vapenbrott.

Under 2006 var också OG och bröderna Acar inblandade i en konflikt med en familj som ägde ett café på Vasagatan. Caféet utsattes för beskjutning och en gång kastades en handgranat in. Även OG-sidan utsattes för attentat under samma period, en pizzeria i Majorna som ägdes av en släkting till Denho Acar fick fönstrena sönderskjutna vid ett antal tillfällen. Denho Acar, som flydde till Turkiet är fortfarande misstänkt för en del av dessa brott och en medhjälpare till honom dömdes 2007 till fängelse för mordbrand.

Under 2007 fick OG en ny vicepresident och han blev också Sverigeledare då Denho Acar var i Turkiet. Den nye ledaren var Wojtek Walczak från Halmstad. I juli 2006 överfölls denne av Bandidosmedlemmar i hemstaden.

Under tiden som Denho Acar satt i fängelse innan han kom ut år 2006 så betraktades OG som ett gäng på dekis, med minskande inflytande och på väg bort. Så är det nu också, med ledaren i Turkiet och med flera avhopp så menar poliser och media att OG har försvagats avsevärt, till och med besegrats menar en del. En orsak till att gänget varit relativt lättbekämpat från polisens sida är deras ständiga konflikter med andra gangstergäng och gangstrar. Det har gjort gänget sårbart och gängets medlemmar utsatta för polisprovokationer, tjallare och misstankar om uppgörelser och brott. Konfliktbenägenheten tycks ha gjort gänget svagare istället för starkare som Denho Acar i intervjuer har hävdat att OG blir genom de ständiga konflikterna.

Därefter försökte sig OG på indrivningsverksamhet och internetbrottslighet. Indrivning är en verksamhet som de kriminella mc-gängen ofta ägnat sig åt. Det har emellertid inte gått så bra för OG:s indrivningsverksamhet. Man har använt sig av våldsamma metoder, bomber och sprängattentat, men gav sig delvis på fel personer och flera medlemmar greps för flera allvarliga brott.

Wojtek Walczak lämnade därefter OG och Geofrey Kitutu tog över. Idag är gänget sen länge i praktiken försvunnet.

I Bergsjön tog helt andra snart över gatulangningen. Konflikten mellan OG och Naserligan fortsatte dock med olika våldsdåd samtidigt som ett kriminellt nätverk växte fram kring bröderna Taha Mohammed Saleh och Ahmad (Aha) Mohammed Saleh i Bergsjön. I grupperingen ingick Tomaj Bahmani som misstänktes för dubbelmordet på Diler Aziz och Raouf Asadi som skedde i januari 2011. Mycket tyder på att mordet inte var kopplat till den konflikt inom Bergsjögänget som seglat upp vid denna tid utan det var troligen kopplat till andra konflikter. I samband med dubbelmordet greps till slut en 18-åring som misstänkt för mordet. Det mordet har därför sannolikt inget med de pågående gangsterkrigen att göra utan har förmodligen helt andra kopplingarI ett annat mordfall i Bergsjön där den mördade tillhörde Naserligan så åtalades två män tillhörande Original Gangsters.

Tomaj Bahmani, som ingick i den del av Bergsjögänget som kallades den äldre falangen och var livvakt till bröderna Mohammed Saleh, mördades själv den 18 november 2013. En man vid namn Guled Adan som ingick i den yngre falangen greps som misstänkt för det mordet år 2013 tillsammans med två andra. De släpptes dock i brist på bevis eftersom Bahmanis kropp då inte hittats och det var vid tiden osäkert om han faktiskt mördats. Guled Adan försvann då till Somalia där han uppehöll sig under en tid. Under samma period var Guled också misstänkt för ett mord som begicks på Oxledsvägen i Sävedalen, Partille, men inte heller där kunde han knytas till gärningen. 2016 greps Gulen Adan för mordet på Tomaj Bahmani efter att han återvänt till Sverige. Han dömdes till 5 års fängelse.

Den yngre falangen bestod av personer som Aha och Taha värvat för att sköta gatulangning och liknande uppgifter. De ville själva ta över och bestämma och konflikten 2011 var en konsekvens av det. Flera mord skedde men den mest uppmärksammade händelsen var misshandeln av Tarek Mohammed Saleh, lillebror till Aha och Taha. Misshandeln ledde till en mycket omfattande utredning och till åtal mot 10 unga män för misshandel, det så kallade Bergsjömålet som även innefattade ytterligare två åtal. Domarna i tingsrätten föll i december 2014. En av de som ingick i utredningen men inte åtalades var Guled Adan.

Det första åtaletav totalt tre, väcktes mot den äldste brodern Ahmad Sabah Mohammed Saleh. Han åtalades för förberedelse till mord och grovt vapenbrott vilket skedde augusti 2014, men dömdes i tingsrätten bara för grovt vapenbrott till ett års fängelse.

Det andra åtalet gällde den nämnda misshandeln vilken ägde rum i november 2013. 10 yngre män åtalades för detta, alla från den så kallade yngre falangen. Misshandeln ska ha varit extremt brutal, innefattat en kidnappning och flera timmars tortyr. I den yngre falangen anses det ingå ett 15-tal personer. I tingsrätten dömdes 9 av de 10 åtalade, Alexander Foulidis dömdes till 2 år och 3 månader i fängelse, Stavros Foulidis 2 år och 6 månader, Mohamed Hassan 2 år och 6 månader, Omar Mourad 2 år och 6 månader, Shahjar Omar 2 år och 6 månader, Rojhat Rashid 2 år och 4 månader, David Soumah 2 år 6 månader och Nick Soumah 2 år och 7 månader. Ytterligare en person dömdes till två års fängelse men han friades helt i hovrätten. De flesta fick något lägre straff i hovrätten. Mohammed Hassan och Shahjar Omar överklagade aldrig tingsrättsdomen

Det tredje åtalet gällde ett mordförsök på David Soumah på Rymdtorget i mars 2014. Taha Sabah Mohammed Saleh, mellanbrodern i familjen Mohammed Saleh och en vän till honom, Alan Abdulwahab, från Backagänget åtalades. De fick båda 8 års fängelse tingsrätten men Alan Abdulwahab fick lägre bara 4 år och 2 månader i hovrätten då hovrätten ansåg att det inte var bevisat att han försökte mörda David Soumah.

Tarek Mohammed Saleh, den yngste brodern i familjen Mohammed Saleh dömdes vid ungefär samma tid till ett fängelsestraff för nåt helt annat brott. Förutom de händelser som redan nämnts inträffade det fler:

• Oktober 2013: Skottlossning som skadade en man i den äldre fraktionen på Rymdtorget.
• December 2013: Stöld av ett mycket stort penningbelopp och en betydande mängd narkotika från en lägenhet i centrala stan, tillhörande en man i den äldre fraktionen.
• 4 Januari 2014: Skjutning som skadade Mohamed Hassan och Stavros Foulidis i den yngre falangen på Gärdsås Torg.
• 24 Juli 2014: Mordförsök mot Ahmad Mohammed Saleh utanför hans bostad på Kvadrantgatan

Rojhat Rashid dömdes även innan domen i Bergsjömålet för allvarliga brott. Han dömdes den 5 september 2013 dömdes för bl.a. olaga hot, grovt vapenbrott och olovlig körning talar för att det finns en sådan risk.

Efter domarna var familjen Mohammed Salehs inflytande över narkotikalangning och brottslighet i Bergsjön och Kortedala utplånat. Den yngre falangen tog över och de kontrollerar fortfarande gatulangning och en del annan kriminell verksamhet i Bergsjön. Nya unga rekryter kom in i verksamheten.

Men det uppstod snart en ny konflikt mellan en grupp kring 3 bröder som själva ville kontrollera delar av knarkhandeln och det dominerande gänget i Bergsjön. Resultatet blev en del våldsbrott. En 25-årig man sköts inne i en frukt- och grönsakshandel på Generalsgatan nära Bellevue i Gamlestaden den 13 maj 2015. Han träffades i både kroppen och ansiktet, men överlevde mirakulöst. Yahya Alisheik Wehlie mördades i en bil den 15 maj 2015 på Galileis gata. Han hade då precis kommit ut från häktet efter att ha varit misstänkt för en misshandel av en 55 årig man. Kamrater till honom dumpade hans kropp utanför en bensinstation i Partille efter att ha försökt köra honom till sjukhus. I bilen satt en bror till 25-åringen som sköts i Gamlestaden. Yahya Alisheik Wehlie nämndes i förundersökningen av misshandeln av Tarek Mohammed Saleh men åtalades aldrig.

Uppstickarna förlorade kampen och de försvann men en del släktingar till dem bodde kvar i området. Detta ledde till fler våldsdåd och en av de anhöriga skulle märkas, knivhuggas. En 16-åring fick detta som uppdrag men han ville inte utföra dådet vilket ledde till att han själv misshandlades. Misshandeln ledde till att 4 personer från Bergsjögänget dömdes i tingsrätten i oktober 2018. En 23-åring och en 22-åring fälldes båda för grov misshandel och grovt olaga hot och dömdes vardera till två år och åtta månaders fängelse. En 19-åring, som dessutom hade ett halv kilo cannabis hemma, fick ett år och tio månader medan en 16-åring fick sluten ungdomsvård för misshandel och ett personrån.

2017 dömdes en annan medlem i Bergsjögänget, Mohamed Burhan Osman, till 10 års fängelse för att ha skjutit mot en person som ville ha tillbaka sin stulna moped och hans vänner. Två personer träffades varav en skadades allvarligt. I samma utredning förekom också Alexander Foulidis men han ska inte ha varit inblandad i själva händelsen.

Idag förekommer det ingen öppen konflikt i Bergsjön och våldet är nästan obefintligt. Situationen kan inte jämföras med läget i Biskopsgården eller Tynnered.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!