Vänsterpartiets parlamentariska fixering

Har precis läst igenom alla dokument inför det som kallas distriktsårskonferens (förkortas i interna handlingar till DÅK) för Vänsterpartiet i Göteborg. Dokumenten är intressant men samtidigt också avslöjande. Av cirka 100 sidor handlar på sin höjd 3 sidor om utomparlamentarisk aktivitet medan mer än hälften handlar om parlamentariska uppdrag och aktiviteter.

Det är inget fel med de senare verksamhetsberättelserna, men det hela ger en kraftig slagsida till den mest ointressanta delen av politiken. Att nästan hälften handlar om interna organisatoriska saker är dock naturligt på en årskonferens eller ett årsmöte, men det borde varit mer om utomparlamentariska verksamhet och folkrörelsearbete. Fixeringen vid parlamentariska uppdrag är som jag ser det symptomatisk men den är också missvisande. Vänsterpartiets medlemmar bedriver också annat politiskt arbete, men det tycks inte värdesättas internat inom partiet.

Jag vet att det finns ett omfattande arbete in om miljörörelser, fackföreningar och andra typer av sociala rörelser som Hyresgästföreningen, klimatrörelser, kvinnoorganisationer, HBTQ-organisationer, med antirasism, flyktingfrågor och mycket mer. Omfattningen av detta arbete är dock oklar. Det syns inte i verksamhetsberättelserna som presenteras inför årskonferensen i Vänsterpartiet Göteborg. Fokus är helt på det parlamentariska arbetet och det är olyckligt.

Den parlamentariska fixeringen innebär att beskrivningen Vänsterpartiets politiska arbete blir snedvriden. Det i sin tur innebär att medlemmar får bilden att det enda viktiga är det parlamentariska arbetet. Färre blir då intresserade av att arbeta politiskt utanför de parlamentariska församlingarna och en negativ spiral har skapats.

För utan rörelsearbete och gräsrotsorganisering är nödvändigt för att ett samhälle ska kunna förändras. Ägnar sig vänsterpartiets medlemmar inte åt sådant arbete blir partiet inget annat än en förvaltare av det kapitalistiska systemet. Visserligen en något bättre förvaltare än högerpartierna, men ändå bara en förvaltare av det kapitalistiska samhället.

Ska mer politiskt arbete som faktiskt kan förändra kunna bedrivas så måste också vänsterpartiets inställning och beskrivning av politiken förändras. Den parlamentariska fixeringen måste bort.

Läs också: Bilda branschföreningar för att stärka V som arbetarparti

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!