Lyckad insats mot gängkriminaliteten?

Enligt polisen så vara en insats inom ramen för operation Rimfrost som kallas operation Vårsol en lyckad kraftsamling. Operation Vårsol var en lokal satsning i nordvästra Skåne som genomfördes förra veckan. Narkotika och vapen beslagtogs från gängkriminella och bilar utmättes.

Poliser från olika delar av landet samlades i Helsingborg för att under några dagar gör en insats mot den grova brottsligheten i området. De första patrullerna var snabbt engagerade i uppdraget, som primärt handlade om att söka efter vapen och sprängmedel.

Lokalpolischef Sven Holgersson i Helsingborg var på fredagen mycket nöjd med alla medarbetares insats i Operation Vårsol.

– Det har varit ett riktigt proffsigt och stort engagemang hos alla som medverkat. Dessutom blev resultatet över förväntan så jag, och resten av polisledningen, är förstås mycket nöjda och tacksamma, säger Sven Holgersson, i ett pressmeddelande.

Han pekar också på det faktum att samarbetet med andra myndigheter, som exempelvis Kronofogden, blev en klar framgång.

Bland utmättes 10 bilar, enligt polisen lyxbilar men det verkar osannolikt då värdet av allt utmätt gods totalt bara uppges vara 1 miljon kronor.

– Vi har plockat bort vapen och många kilo narkotika från gängkriminaliteten. Dessutom har vi kraftigt stört den kriminella verksamheterna i Helsingborg och Landskrona på olika sätt. Man märker att de som sysslar med olagliga saker varit klart pressade.

Polisen tycks också överdriva insatsens betydelse, 6 gripna, två anhållna i sin frånvaro, 4 vapen och 300 000 kronor beslagtagna är verkligen inte imponerande, speciellt inte som det vanligaste brottet är ringa narkotikabrott. 41 fall av ringa narkotikabrott är något polisen lätt kommer upp till på en vecka genom att rent slumpmässigt kontrollera en stor mängd personer.

På fredagseftermiddagen var Vårsol i stort sett avslutad. Men riktade insatser mot grova brottsligheten kommer att fortsätta, även om de tillresta poliserna åkt hem.