Jan Myrdal har varit en plåga för den svenska vänstern

Jan Myrdal har dött, 93 år gammal. En av det moderna Sverige mer kända intellektuella har han ur min synpunkt varit en plåga för den svenska vänstern med sin intolerans mot oliktänkande och sina hyllningar till diktaturer som Kina och Pol Pots folkmordsregim i Kambodja. Hans död är är en lättnad för alla människor som kallar sig socialister.

Han har nästan alltid varit reaktionär. Han var förespråkare av kärnkraft och privatbilism, uttryckte respekt för prästdiktaturen i Iran, stödde den kinesiska regimen efter kravallerna runt Himmelska fridens torg 1989, legitimerade förintelseförnekelse och rasism, valde sida för Engdahl och Frostenson i konflikten inom Svenska Akademien och försvarade därmed indirekt Arnault. Osv.

Myrdal har inte gjort nåt gott för vänstern. Han har bara varit en black om foten för vänstern. Han kommer de närmaste dagarna att hyllas av myrdalskultens bloggar och sajter som nästan alla blivit tummelplatser för rasism och invandrarfientlighet. Det är skönt att han gått ur tiden och snart kommer att han följas av de 20 år yngre kultanhängarna. Det kommer att bli ytterligare en befrielse när dessa reaktionära bloggare som kallar sig vänster tystnar för gott.

Men än så länge räcker det med den lättnad för vänstern som det innebär att Myrdal dött.

Inget han nånsin skrivit har haft någon som helst betydelse för mig.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!