Tidigare ordningsvakt misstänkt för hantering av sprängämnen, illegala vapen och narkotika

En man i 40-årsåldern från Staffanstorp greps av polis i april 2020. Han hade vid gripandet stora mängder narkotika i bilen. Vid husrannsakan i hans bostad den 15 april hittade polisen brandfarliga och explosiva varor samt vapen. Han häktades den 18 april som misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapen- och narkotikabrott.

Strax efter gripandet av mannen, den 16 april, upptäcktes en sprängämnesgömma i en klädcontainer från Staffanstorp som senare uppenbarligen kunnat kopplas till den gripne mannen. Containrarna tömdes av ett insamlingsföretag i Malmö där det upptäcktes att en av dem innehöll sprängmedel, närmare bestämt om ryska minor med fjärrutlösning.

I början av september gjorde polisen flera tillslag mot de personer som kunnat kopplas till sprängämnena. Tillslaget tillkom som ett resultat av den franska polisens avlyssning av det krypterade kommunikationsnätverket Encrochat, Vid de genomförda razziorna beslagtog polisen stora mängder narkotika och dessutom skjutvapen. Ytterligare tre män greps i samband med tillslagen och häktades därefter. En av dem är hemmahörande i Staffanstorp och två av dem är från Malmö.

Totalt är nu fyra män häktade i ärendet. En av dem ska tidigare ha arbetat som ordningsvakt. Ingen av de fyra häktade männen är tidigare dömda för brott utan de är helt ostraffade. Åklagare och polis väntar på att få tillgång till mer material från avlyssningen av Encrochat, men byråkratiska hinder har försenat överlämningen av materialet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!