Högerextremister ville bomba abortkliniker

De två högerextremister som åtalats för mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborgs kommun är också åtalade för stämpling till allmänfarlig ödeläggelse. Deras plan var att spränga ett antal abortkliniker i luften. De bägge högerextremisterna försökte bland annat kartlägga Octaviakliniken på Södermalm och det var tänkt att ett bombattentat mot denna klinik skulle blir det första i en rad bombdåd. De ska också ha kartlagt delar av personalen.

Dessutom planerade de flera andra våldsdåd. Bland annat ska de ha letat efter information om en domare som de ansåg hade gett ett för kort straff till en man som hade våldtagit en 13-årig flicka. De två unga männen planerade även aktioner riktade mot våldtäktsmannen.

Det är helt klart att det handlar om planering av flera terroristdåd och att de två bör betraktas som terrorister. Ändå åtals de två inte för terrorism. Som vanligt betraktar Säpo inte terrorism som terrorism när det handlar om högerextrema terrorister.

Den ene av de två högerextrema terroristerna, Alexander Holmberg, har uttalade sympatier för högerextrema Sverigedemokraterna (SD) och den andre, Zeke Blomqvist, kan kopplas till högerextrema Alternativ för Sverige (AfS) då polisen hittat bilder där han på sig en t-shirt från AfS. Dessutom ingår de i kretsar som har kontakt med den högerextrema US-amerikanska våldsorganisationen The Base.

Alexander Holmberg greps i Luxemburg. Han befann sig då hos sin far som arbetar som förvaltare för ett holdingbolag som kan kopplas till ett av Sveriges största börsbolag inom Stenbeckkoncernen. Vid husrannsakan hittade polisen bilder på Holmberg iförd SS-uniform.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!