Spärrservice, Securia System och mySafety

Spärrservice Sverige AB startades 1997 som ett projekt på Handels i Stockholm av Joakim Lindén, Oskar Edman och Henric Carlsson. Edman och Lindén var vänner från ungdomen och Carlsson hade träffat Lindén när de båda satt i fängelse.

De tre som startade bolaget hade tidigare i sitt liv dömts för bland annat mord i ett fall, Lindén för det så kallade Taximordet år 1991 och Edman för medhjälp till samma mord. Henric Carlsson hade dömts  till fängelse flera gånger för olika brott. 2002 för medhjälp till bedrägeri. Oskar Edman var också åtalad i samma mål men frikändes. Det rörde sig om aktiviteter i en grupp stiftelser och föreningar som ordnade insamlingar till olika hjälpprojekt.

Flera dömda brottslingar figurerade i insamlingsverksamheten som snabbt blev föremål för myndigheternas intresse. När åtal senare väcktes mot Edman och Carlsson i december 2000 hävdade åklagaren att stora delar av de insamlade pengarna hade gått rakt ner i de inblandades egna fickor.

2004 blev TCI UK Ltd ägarbolag i Spärrservice (som också kan ha bytt namn till Securia) och 2006 skapades bolaget Securia System AB (med TCI UK Ltd som ägare) som idag heter mySafety och tog över den verksamhet som bedrivits i Spärrservice. Nuvarande VD i mySafety, Daniel Elvendahl, ska enligt en del uppgifter också ha varit VD i Spärrservice. Ägare i TCI UK Ltd var av allt att döma Joakim Lindén, Oskar Edman och Henrik Carlsson. De två sistnämnda har med tiden också bytt namn till Oskar Ponthé respektive Henric Airén.

Sommaren 2007 gick riskkapitalbolaget Litorina in som ny huvudägare i Securia. Två av grundarna, Ponthe och Airen, stannade kvar som delägare fick de också konsultuppdrag i Securia. En av dem har dessutom suttit i flera styrelser inom bolaget.

När det under 2009 kom ut att de två kvarvarande grundarna till Securia Systems tidigare blivit dömda för allvarliga brott ledde det till att flera samarbetspartners, däribland Ikanobanken och Icabanken, med bolaget drog sig ur. De två kvarvarande grundarna fick lämna de olika uppdrag de hade:

Uppgifterna kom som en chock för Litorinas och Securias ledning som inte har känt till grundarnas kriminella förflutna. På onsdagen satt Litorina i krismöte som slutade med att grundarna sparkades ut ur bolaget.

– Vi har haft allvarliga diskussioner och kommit fram till att vi inte kan ha ett förtroendefullt samarbete. Vi har idag (onsdag) sagt upp vårt konsultavtal med dem och de får sluta omedelbart. Vårt jobb är att säkerställa att vår investering skyddas. Då tror vi inte att det är till någon hjälp med de här två kvar i bolaget, säger Jörgen Ekberg senior partner på Litorina.

I april 2009 sålde de två därför resten av sitt innehav i Securia Systems AB till Litorina. Aktierna bytte ägare genom ett snårigt arrangemang av bolag och stiftelser utomlands, i Guernsey, Storbritannien, Isle of Man och på Cayman-öarna. Denna affär tycks ha resulterat i skatteskulder för Ponthé och Airén (som senare tycks ha bytt namn till Carlsson igen). Skatteskulderna för en av dem uppgick enligt tdiningen Affärsvärlden till 85 miljoner kronor år 2018. Litorina har ingen koppling till detta.

2010 fick mySafety kritik för att automatiskt förlänga abonnemang på tjänster och för att ställa betalningskrav på kunder för tjänster som de inte beställt. Detta ledde till att Konsumentombudsmannen 2013 stämde bolaget i Marknadsdomstolen rörande avtalsvillkor och marknadsföring efter att ha fått in klagomål från missnöjda kunder. Marknadsdomstolen fällde Mysafety på en av de tre åtalspunkterna. Sen dess verkar det som bolaget agerat på ett mer seriöst sätt.

Läs mer: Riskkapitalbolaget Litorina


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.