För en ny bostadspolitik – billiga hyresrätter utan marknadshyror

Det krävs en ny bostadspolitik som bygger på att en god bostad och hållbar miljö är en mänsklig rättighet. Det senaste årets erfarenheter har tydligt visat hur skadligt det är med trångboddhet, hemlöshet, bostadssegregation och så kallade marknadslösningar. Men det är just det som föreslås av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i och med den så kallade januariöverenskommelsen.

Att införa marknadshyror i nyproduktion och att öka lägesfaktorns genomslag, dvs att medvetet höja hyrorna kraftigt i “attraktiva” områden innebär ökad segregation och sämre livsmiljö för alla. Marknadshyror slår hårt mot alla hyresgäster på mer än ett sätt. I en rapport som Hyresgästföreningen tagit fram visar siffrorna på att marknadshyror skulle kunna innebära hyreshöjningar på mellan 30-50% beroende på hyresrättens storlek.

Dessutom skulle marknadshyror innebära att hyresgästerna förlorar alla möjligheter att vara med och påverka hyrorna. Dessa kommer istället sättas utifrån marknadens vinstkrav.

Det råder stor bostadsbrist i Sverige. Utbudet av hyresrätter är mycket lägre än efterfrågan. Varken erfarenheter eller forskning visar att marknadshyror ger ökat bostadsbyggande. Idag finns ca 213 000 ungdomar som ofrivilligt tvingas bo kvar hemma pga bostadsbristen. Chanserna till en hyresrätt för dessa ungdomar kommer inte öka om marknadshyror blir en verklighet. Dessutom utgörs boendekostnaden redan idag ungefär 25-35% av genomsnittssvenskens inkomst efter skatt för de som tursamt nog har ett förstahandskontrakt och redan 50% av inkomsten eller mer för andrahandskontrakt, svartboende, plats på bostadshotell mm. Det innebär att Sverige ligger topp fem i EU sett till hur stor del av vår inkomst vi måste lägga för att ha tak över huvudet. Den procentsatsen kommer öka om marknadshyror blir verklighet.

Marknadshyror är även ett hot mot landets pensionärer som knappt klarar hyran idag, mot kvinnor som tvingas fly en våldsam man och mot alla som vill separera. Inte minst är förslagen ett hot mot klimatpolitiken eftersom själva hyresrätten som boendeform hotas med marknadshyror. Hyresrätten är idag den mest klimatvänliga boendeformen.

Kampanjen “Nej till marknadshyra” ordnar därför en kampanjdag den 18 april med coronasäkra protester över hela landet. Kravet är rätten till tak över huvudet för alla till en rimlig hyra. Det är en ödesfråga för hela samhället. Manifestationerna den 18 april är bara en början på den kamp om bostadspolitiken som kommer att föras inför valet 2022. Det finns en stor opinion mot marknadshyra och det bör alla politiska partier vara medvetna om.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!