Fattigdom är den stora riskfaktorn för brottslighet

När det gäller risken att hamna i brottslighet är låg inkomst och fattigdom de grundläggande problemen. Överrepresentionen av de med låga inkomster är mycket stor bland brottslingar. Mycket större än vad den är bland invandrare.

Mer än 15% av befolkningen lever idag med låg ekonomisk standard. Det är en större andel än någon gång sen 1975. Bland utrikesfödda barn lever mer än 50% med låg ekonomisk standard och i vissa kommuner handlar det om upp mot 90%. Allt enligt en rapport från SCB.

Låg inkomst ökar risken för kriminalitet

I familjer som lever på  försörjningsstöd är det 6,1 gånger större risk att någon hamnar i brottslighet ån i befolkningen som helhet. Den visar också att personer med en förvärvsinkomst under ett basbelopp löper 5,3 gånger större risk att hamna i kriminalitet. Människor som endast har grundskoleutbildning är överrepresenterade i brottsligheten med 5,7 gånger.

För invandrare är det 2,5 gånger så stor som för befolkningen i snitt att någon blir brottsling. Mäns överrepresentation i brottslighet ligger på ungefär 3,5 gånger.

Åtgärder mot fattigdom och arbetslöshet

Att åtgärda fattigdom och arbetslöshet och se till att alla får en god och likvärdig utbildning, är alltså de helt klart viktigaste och mest effektiva åtgärderna för att bekämpa brottslighet.

Det gäller alltså att minska arbetslösheten och se till att ingen blir kvar med bara grundskoleutbildning. Den som har ett arbete som ger ordentligt betalt hamnar i allmänhet inte i kriminalitet.

Skolan måste få mer resurser och den likvärdiga skolan måste återupprättas. Det kräver avprivatisering av skolan. Människor med bra utbildning har lättare att få jobb vilket innebär en ordentlig inkomst.

Åtgärder mot bostadsbrist

Andra åtgärder som kan motverka kriminalitet och rekrytering till kriminella gäng är minskad bostadsbrist och minskad trångboddhet. Ungdomar som sitter hemma och spelar datorspel begår inte brott. Ungdomar som kan vara hemma och göra läxor i lugn och ro klarar sig bättre i skolan.

Folk med låga inkomster måste också ha råd med en bostad. Därför måste marknadshyror motarbetas.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!