”Vitt skräp” inpå livet

Boknytt
Där kräftorna sjunger
Delia Owens
Forum

”Vitt skräp” inpå livet

Den här skönlitterära debutromanen av fackboksförfattaren och zoologen Delia Owens hör väl inte riktigt till mitt vanliga gebit. Men man hör om den överallt och det väckte min nyfikenhet. Såld i 160 000 ex i Sverige, 8 miljoner i hela världen, över 100 veckor på New York Times bästsäljarlista.

Den handlar om en fattig vit familj som bor i ett skjul i North Carolinas laglösa träskmarker. Det tillsamman med trailerparks ”på fel sida av järnvägsspåren”, magra utkantsjordar i Södern och avlägsna bergstrakter i Appalacherna (se i dessa berg serierna ”Knallhatten” och ”Tjalle Tvärvigg”) utgör traditionellt boplatser för de föraktade ”White trash” (vitt skräp). De som inte lever upp till den rasistiska stereotypen av vita som överlägsna svarta.

Den misshandlande fadern driver iväg modern och barn efter barn, och försvinner sedan själv. Kvar blir lillflickan Kya, ”Träskflickan”, som skippar skolan och klarar sig ensam på fiske och sålda musslor. Och en intensiv kärlek till våtmarkernas blandning av grönskande liv och ruttnande förgängelse (som hon kan allt om).

Klasshierarkier och rasarrogans

Boken visar hur man kan sjunka socialt-ekonomiskt-statusmässigt ner till vitt-skräpbottnen. Hur man föraktas av småstadens gruppfördomar, klasshierarkier och rasarrogans. Men också hur man kan resa sig som en vacker blomma på soptippen (banal liknelse, jag vet).

En del poesi finns med (inte min grej), liksom en detaljrik klurig kriminalhistoria som kan genomskådas (jag gjorde det inte) genom att begrunda eldflugornas evolutionära överlevnadstricks…

Trevlig gullig läsning, men jag gjorde inte vågen när jag slog igen de 400 sidorna. Men de som drömmer om evig, lidelsefull, dramatisk, ömsesidigt omsorgsfull och rödglödande kärlek tills döden skiljer oss gör nog det.

Hans Norebrink

PS Man får i inte reda på om kräftorna verkligen ”sjunger”.

# Filmer och TV-serier med fattiga vita som tema eller en del av temat är bl.a. Harlan County, Hillbilly Elegy, Nomadland, Winter´s Bone och  Ozark.

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!