Polismordet i Sjögestad 1965

Ragnar Nilsson

Förste poliskonstapel Erik Gustav Ragnar Nilsson sköts till döds i tjänsten den 16/3 1965 vid Sjögestad utanför Linköping. Nilsson och hans kollega Nils Wass höll på med trafikdirigering vid en olycksplats på E4 strax utanför Linköping, när de blev misstänksamma mot en passerande bilist:

Förste poliskonstapel Nils Wass hade reagerat direkt när han såg bilen som i hög fart kom farande förbi lastbilsolyckan på E4:an ­söder om Linköping.

Det var en Opel Record, års­modell 1958, en favorit för den ­tidens biltjuvar eftersom den var så lätt att stjäla. Det var bara att sätta mejseln i tändlåset och vrida om.

– När jag såg föraren var det ­ingen tvekan. Han var definitivt inte gammal nog för körkort.

Nils Wass gick i pension för över 20 år sedan men framstår fortfarande som en polis av den gamla skolan, en lugn och för­troendeingivande karl en bra bit över en och nittio.

Skottlossningen

Polismännen beslöt att kontrollera bilen och föraren. De följde därför efter den aktuella bilen i en polisbil. Föraren av bilen ökade då farten och i en tvär kurva vid Sjögestadsbron förlorade han herraväldet över bilen, körde av vägen och fastnade med bilen i ett vägräcke.

Mordplatsen. Fotografen okänd.

När Nilsson gick fram mot bilen vevade föraren ned sidorutan och sköt två skott med en pistol mot Nilsson. Han träffades av ett skott i huvudet. Gärningsmannen fortsatte sedan att skjuta flera skott mot Wass som tagit skydd av polisbilen:

När Nils hörde skotten osäkrade han pistolen och kröp ut ur bilen.

– När jag stack upp huvudet ovanför dörren sköt han direkt.

Nils sköt ett varningsskott. Svaret blev ett kulregn genom vind­rutan. Hade han suttit kvar i bilen hade han inte haft en chans.

– Jag försökte räkna skotten och tänkte att magasinet borde vara tomt efter sju-åtta skott.

Nils kröp ihop bakom bilen. Från sin position på marken kunde han se 16-åringens ben framme vid kylaren.

– Jag tog noga sikte på fötterna innan jag sköt mitt tredje skott. Jag träffade.

När 16-åringen föll till marken kastade han sitt vapen och skrek.

– Jag ger mig!

Det hela var över på några minuter. Först då kunde Nils titta till sin kollega som låg på marken några meter från Opeln. Han hade träffats av ett skott i pannan och var fortfarande vid liv. Men det var uppenbart att skadorna var dödliga.

Sedan Wass skjutit gärningsmannen i foten med sitt tjänstevapen, gav denne upp och kunde gripas. Nilsson fördes till sjukhus men avled samma dag av skottskadan.

Den 17-årige gärningsmannen hade rymt från ett skolhem i Västerås. Pistolen hade han stulit vid ett inbrott. Han dömdes av häradsrätten i Linköping till 10 års fängelse för mord. Domen ändrades sedan av hovrätten till 6 års fängelse.

Läs mer om polismord:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!