Åtal väckt i stor bedrägerihärva

Åtal har väckts vid Kalmar tingsrätt i en större bedrägerihärva som har förgreningar runt om i landet och även utomlands.

Ärendet gäller tre fall av grovt bedrägeri, där beloppen sammanlagt uppgår till mer än sex miljoner kronor. Bedrägerierna har skett genom att gärningspersonerna har utgett sig för att ringa från banker och betaltjänsten Swish varefter målsägandena har förmåtts skicka pengar till gärningspersonernas konto.

Bedrägerierna har varit väl organiserade och med en tydlig rollfördelning. Någon eller några har utfört själva uppringningarna av målsägandena. Andra personer har rekryterat målvakter som tagit emot pengar och ställt upp med ID-handlingar och BankID så att konton har kunnat skapas i deras namn på utländska banker och företag.

– En person har hanterat ”tvätten” av pengar, som skett genom överföringar till utländska banker och företag med slutmålet att omvandla pengarna till kryptovalutan bitcoin, säger kammaråklagare Magnus Ling som lett förundersökningen.

Oskarshamn

Det första brottet skedde genom telefonbedrägeri mot en kvinna i Oskarshamn, därför har ärendet hanterats av åklagare i Kalmar. Kvinnan från Oskarshamn lurades på 3.7 miljoner kronor i december 2020. Efter en snabb polisanmälan lyckades polisen förhindra överföringar av pengarna men 90 000 kronor kom dock bedragarna över. Fyra personer, två kvinnor och två män, greps och häktades till en början på grund av detta som misstänkta för bland annat grovt bedrägeri

– Oskarshamnärendet är det största enskilda vishingbrottet i Sverige vad jag känner till när det gäller summan pengar bedragarna påbörjade överföring av, sade Pontus Krüger vid polisregions Syds bedrägerisektion, i samband med detta.

Borlänge

I mitten av februari gjorde sen polisen ett tillslag på flera platser i Stockholmsområdet. Där frihetsberövades ytterligare två män i 25 – 40-årsåldern misstänkta för grovt bedrägeri i Oskarhamnsärendet liksom i ett ärende från Borlänge.

– Flera misstänkta i Oskarshamns ärendet är också misstänkta för grovt bedrägeri i ett fall från Dalarna (Borlänge) där en kvinna genom vishing lurades på cirka 1.5 miljoner kronor i november 2020. Här har tyvärr inga pengar återfunnits ännu, säger Pontus Krüger.

Nu har de sex personerna plus ytterligare fyra personer alltså åtalats för bedrägerierna. En av de åtalade ska vara en så kallad influerare, dvs en skvallerskribent på internet, med 10 000-tals följare. Han kallas Startklar men heter Andreas Coskun. Sommaren 2020 misstänktes Andreas Coskun för att ha skjutit med en pistol i ett bostadsområde under en fest i Botkyrka. Han anhölls då som misstänkt misstänkt för grovt vapenbrott men frigavs i brist på bevis. Coskun uppges i vissa medier vara vän med rapparen Einar och Abbe “Blattelito” Alsaadi.

Enligt Expressen finns det också kopplingar till grovt organiserad brottslighet i ärendet. Men jag vet inte om det stämmer.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!