Gängland Stockholm – Vårby gård

I Vårby gård i södra Stockholm finns enligt polisen i Stockholm ett kriminellt nätverk med ett 15-tal medlemmar med bas i Vårby gård i södra Stockholm. Bland de som anses knutna till Vårbynätverket finns domar för rån, grova våldsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Gänget är enligt polisen inblandad i en konflikt. Det verkar i huvudsak handlar om en intern konflikt mellan två grupper som av polisen kallas Vårbynätverket och nätverket May. Men det rör sig också om en konflikt mellan en grupp baserad i Vårby gård och en annan grupp baserad i Skärholmen.

Knappt tio personer ingår enligt polisen i det nätverk som de kallar för May. Samtliga är födda på 90-talet.

Den första skottlossningen som kopplas till konflikten ägde rum 28 januari 2017 kopplas till gänget. Då sköts en man utanför Vårby simhall, nära en skola. Kort efter den rapporterade skottlossningen sökte en skottskadad man vård på sjukhus. Han avled senare. Den som dödades var Rejen Raza, en ung lovande boxare som verkar ha varit bosatt i Skärholmen.

Nästa mord i serien är mordet på Oliver Färjsjö den 1 februari 2017 som utfördes av tre personer. Han befann sig i en bil tillsammans med en annan person, Samu*l Li*b*rg, när de sköts. Li*b*rg blev svårt skadad. Båda träffades av flera skott, den svårt skadade Li*b*rg hittades i den kraschade bilen och Färjsjö som uppenbarligen försökt springa därifrån hittades en bit ifrån bilen. Enligt uppgifter i förundersökningen kring mordet på Oliver Färjsjö kan det ha varit just Färjsjö som sköt Rejen Raza. Mordet på Färjsjö kan ha varit en hämnd för det första mordet.

Ganska snart efter mordet på Färjsjö anhöll polisen två personer som misstänkta för inblandning i fallet. En av dem, Rodi Celik, häktades senare som misstänkt för mord. Han ska ha varit bekant eller vän med Oliver Färjsjö sen unga år och har dömts för en mängd olika småbrott. Senare häktades ytterligare en person, Peyman Sehab, som misstänkt. Ännu senare häktades ytterligare två personer, men de tycks ha släppts igen.

Alla inblandade utom Li*b*rg var bosatta i Segeltorp (i artiklen: Oskar = Färjsjö, Deniz=Celik och Darius=Sehab). Orsaken till mordet anses av polis ha varit cannabisaffärer som skapat osämja som blommat ut redan i december då det fanns planer på att döda Färjsjö. Riktigt allvarligt blev det den 23 januari då Rodi Celik och två andra personer blev beskjutna vid vårdcentralen i Segeltorp. Sannolikt var det Färjsjö som sköt mot dem med en AK-4 som hittades i familjens sommarstuga.

Samu*l Li*b*rg, son till en tidigare VD för Mercedes-Benz Försäljnings AB, har som det verkar inget med konflikten i sig att göra. Han var kund till Oliver Färjsjö, dvs han köpte cannabis av honom. Dessutom tycks han varit bekant med eller vän till Peyman Sehab.

I mitten av mars häktades flera av Peyman Sehabs släktingar som misstänkta för assistansfusk.  De 4 släktingarna häktades för grovt bedrägeri. En äldre anhörig till dem med rätt till hjälp var den som skulle fpr assistans. Problemet var att de 4 familjemedlemmarna redovisade många fler timmar än vad de faktiskt arbetade för den äldre personen med hjälpbehov:

Enligt misstankarna, som gäller grovt bedrägeri, har personerna fått betalt för att vårda en äldre svårt sjuk kvinna, utan att det mesta av assistansen utförts. Flera sitter anhållna och några av de misstänkta är anhöriga till kvinnan.

Kvinnan har beviljats assistans drygt 30 timmar om dygnet, där sex av timmarna utgör så kallad dubbelassistans då det är två personer som arbetar samtidigt.

Men enligt Försäkringskassans misstankar ska kvinnan bara ha fått cirka åtta timmars assistans om dagen.

– Jag blir heligt förbannad när jag tänker på det här. Den här personen i fråga har ett stort behov att få assistans och omvårdnad och det här handlar ju om vanvård, säger Thomas Falk, chef för kontrollenheten på Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans utredning har flera av assistenterna inte ha befunnit sig på plats hos kvinnan enligt de tidrapporter som lämnats in.

Förutom att konflikten i det kriminella nätverket i Vårby går troligen har koppling till cannabishandel kan inte heller en koppling till assistansbedrägeriet uteslutas.

Den 14 juli föll tingsrättsdomen för mordet på Färjsjö. Fängelse i 16 år och 9 månader för Rodi Celik och i 11 år för Peyman Sehab. I hovrätten frikändes dock de två när det gäller mord.

I juli 2017 sköts en ung man till döds i Vårbergs centrum i södra Stockholm. Han ska ha träffats av upp till 20 skott. Han var 22 år gammal och hans namn var Lukas Pettersson, bosatt i Skärholmen. Även en annan person träffade av skott. Han var dock bara lindrigt skadad. Två eller tre maskerade män ska enligt vittnen ha flytt brottsplatsen på moped eller skoter. Lukas Pettersson var vän med Oliver Färjsjö och förekommer i förundersökningen kring mordet på Färjsjö så det mordet är troligen sammankopplat med de andra.

En av de ledande personerna i Vårbynätverket anses idag vara den tidigare fotbollsspelaren Ilija Jurkovic. Denne har kopplingar till mordet på Shayan Gaff för vilket en annan medlem i Vårbynätverket, Hamo Boodaghian, dömdes till 18 års fängelse.

I november 2017 dömdes Jurkovic till fängelse för första gången. Han dömdes för bland annat grovt vapenbrott efter att han två gånger avslöjats med vapen. I juli 2019 dömdes han för medhjälp till penningstvättsbrott. Samtidigt frikändes han från grovt vapenbrott och grovt bedrägeri.

Ett annat mord som har koppling till Vårbynätverket är mordet på Ahmed Mazin den 18 november 2018. När han mördades befann han sig i sällskap med en man som tillhör det så kallade Hagsätranätverket. Redan i september förekom dock ett mordförsök mot Ahmed Mazin. En man vid namn Ilija Jurkovic greps i samband med det mordförsöket medan en annan man lyckades fly.

Jurkovic och Boodaghian ingår i samma kriminella nätverk, det som brukar kallas Vårbynätverket. Det gjorde också Rejen Raza som sköts till döds i januari 2017. Han kördes till sjukhus av Hamo Boodaghian och Chihab Lamouri.

En man vid namn Maykil Yokhana var misstänkt för mordet på Rejen Raza (var chaufför åt Chihab Lamouri) men kunde inte knytas till brottet. Han dömdes däremot för vapenbrott tillsammans med Ahmed Mazin. Dessa två anses ingå i nätverket May som också det har koppling till Vårby och Vårby gård och som under lång tid haft en konflikt med den gruppering som Hamo Boodaghian och Chihab Lamouri tillhör. Chihab Lamouri har för sin del varit misstänkt för en skjutning mot Maykil Yokhana. Maykil Yokhanna hörde också till de personer som besköts i Kungens kurva den 18 januari 2020. Vid tillfället dödades en man som ursprungligen var från Västerås, Emil Franzén. Han och Yokhanna har dömts för brott tillsammans vid tidigare tillfällen.

Yokhanna har också figurerat i ett mål om vapenbrott i Borås och Göteborg år 2015 tillsamman med samma en person vid namn Can Köseoglu (Can Öz) liksom i ett mål där han var åtalad tillsammans med rapparen Adel och Shalaw Shamal (bror till rapparen Rozh Shamal) Shalaw Shamal som var uppvuxen i Borås mördades den 15 januari 2018 och Rozh Shamal den 30 juni 2019.

En av de som häktats som misstänkt för kidnappningen av Einár i april 2019 är Ilija Jurkovic. Han är dessutom häktad för fler brott, däribland rån, allmänfarlig ödeläggelse: Ytterligare sex medlemmar i Vårbynätverket är häktade för flera av dessa brott, men bara tre är häktade för inblandning i kidnappningen. Förutom Jurkovic är det Norbert Sment och Chouaib Lamouri (lillebror till Chihab Lamouri). De övriga 4 medlemmarna i nätverket däribland Ali Saed Khadim, Muhammad Omed Ashrafi och Mikael Lehtisalo är bland annat också misstänkta för stämpling till mord, förbedelse till mord och vapenbrott.

Mord som kan kopplas till konflikten mellan Nätverket May och Skärholmennätverket

  • Januari 2017. Rejen Raza sköts ihjäl utanför Vårby simhall. Ingen har åtalas för mordet. En av de misstänkta var Maykil Yokhanna.
  • Februari 2017. Oliver Färjsjö sköts ihjäl. Rodi Celik och Peyman Sehab dömdes för mord i tingsrätten men frikändes i hovrätten.
  • Juli 2017. Lukas Pettersson sköts ihjäl.

Mord och andra händelser som kan kopplas till konflikten mellan Vårbynätverket  och Nätverket May

  • Augusti 2017. Maykil Yokhana och Emil Franzén ingick i samma brottsutredning och båda dömdes för grovt vapenbrott till 3 års fängelse. Automatvapen, magasin, pistol och handgranater beslagtogs. Faiz Khan som ansågs tillhöra Dalen-nätverket och Abbas Murtada som ansågs tillhöra Hagsätranätverket förekom i samma utredning. Båda har senare har därefter dödats i skjutningar.
  • 21 oktober 2018. Lärarstudenten Shayan Gaff skjuts av misstag ihjäl utanför restaurang Sultan i Segeltorp. Den egentliga måltavlan tros vara en person med kopplingar till gängkonflikten i Vårby vid namn Ahmed Mazin. Hamo Boodaghian från Vårby gård dömdes för mordet till 18 års fängelse.
  • November 2018. Två män sköts ihjäl i Hallonbergen. Den ene var Ahmid Mazin, den tilltänkta måltavlan när Shayan Gaff sköts. Den andre var Abbas Murtada. Mordet är fortfarande olöst.
  • 18 januari 2020. Emil Franzén sköts ihjäl i en bil på bensinmacken Cirkle K i Kungens kurva. Ytterligare två personer befann sig i bilen, en kvinna och Maykil Yokhanna. Kvinnan skadades medan Yokhanna klarade sig oskadd.
Gilla Anders_S på Patreon!