Varg på Orust och fårattacker

För närvarande finns det minst en varg på ön Orust i Bohuslän. Det troliga är dock kanske att det faktiskt finns två. Detta då det dödats och skadats får på flera ställen på Orust. I fallet där får dödats nära Stillingsön har det konstaterats att det handlar om en ungvarg som fötts i Västmanland som verkar kunna jaga.

I de andra fallen som skedde i Tegneby längre mot sydväst på Orust med skadade får kan det handla om en ungvarg som inte lärt sig att jaga ordentligt. DNA-tester har visat att det var en varg vid den andra och tredje attacken. Från den först attacken har inget DNA hittats. Det verkar enligt experter osannolikt att det handler om samma varg:

Första angreppet skedde mellan 4 och 5 juli på en fårfarm utanför Tegneby. Då misstänkte länsstyrelsen att fem får hade dött efter en hundattack.

[…]

Knappt två veckor senare skedde en ny attack på en gård på Stillingsön, cirka 20 kilometer från Tegneby. Denna gång hade 13 får angripits i vad som Nelly Grönberg beskriver som ett ”mer klockrent vargangrepp”.

[…]

Tredje angreppet skedde på samma gård som den första attacken, förmodligen under natten mellan 17 och 18 juli. Återigen var fåren skadade på ett sätt som inte är naturligt vid en vargattack.

[…]

– Jag tycker det är konstigt att den först gör angrepp som är så klantigt och orutinerat, springer några mil och gör mer fokuserade angrepp. Sedan springer den tillbaka och gör lika klantiga angrepp igen, säger Nelly Grönberg.

I en artikel i Lokaltidningen STO som återpublicerats i Bohusläningen ges helt andra uppgifter än i den ovan citerade artikeln i GP. Det verkar som om den aktuelle journalisten som skrivit i STO-tidningen inte uppfattat saker och ting korrekt.

Varg fotograferad

En varg har också fotograferats av en privatperson på Orust så att det finns minst en varg på ön är helt klart. Den varg som fotograferats behöver dock inte ha något samband med attackerna utan de kan ha utförts av en helt annan varg eller helt andra vargar. Det är inte heller första gången varg har setts på Orust. För många år sen fotograferades exempelvis en varg när den simmade över Nötesund.

De flesta fårfarmar på Orust har rovdjursäkra stängsel då det finns gott om lodjur men de använder ofta också vatten som gräns. Något som fungerar med lodjur men inte med varg. I Tegneby är det fastslaget att vargen tog sig in i hagen genom att gå längs stranden.

Läs mer om varg