Programvaran och bolagen som dominerar internet

Internet är förstås Google. Googles sökmotor dominerar sökandet efter information på Internet. Samma företag dominerar reklamen på internet, gratisfilm och musik via Youtube och mejlhantering genom Gmail. 2 av de tio mest besökta hemsidorna på internet tillhör Google. Sociala medier dominerar de dock inte så internet är inte bara Google.

När det gäller sociala medier heter giganten Facebook Inc med bland annat FacebookInstagram, Facebook Messenger och WhatsApp. 4 av de tio populäraste sociala medierna ägs av Facebook Inc. Tillsammans med Apple, Amazon och Microsoft kallas dessa fem bolag de fem stora.

Internet är dock inte bara de fem stora. Det finns två programvaror till som är mycket dominerande på Internet. MediaWiki som utgör basen för Wikipedia och många andra sajter på internet samt WordPress som är den programvara som används av cirka 40% av världens webbsajter. Två av världens 20 mest besökta webbsajter är Mediawiki-sajter. Det är två gratisprogram som utvecklas och underhålls av 100 000-tals frivilliga.

MediaWiki

MediaWiki förvaltas av Wikimedia Foundation. MediaWiki är delvis helt fri programvara men i huvudsak gäller Creative Commons-licenser (CC). Programvaran utvecklas av frivilliga programmerare såväl som av utvecklare som är anställda eller anlitade av Wikimedia Foundation.

Andra sajter som använder MediaWiki är bland annat:

Totalt används MediaWiki av 10 000-tals publika webbsajter. När det gäller uppslagsverk så är det den helt dominerande programvaran. Wikipedia som är den största sajten som använder MediaWiki är publicerad på mer än 300 språk. Wikimedia Commons är världens största samling av fria gratis bilder med närmare 70 miljoner filer. Wikimediasajters innehåll uppdateras av över 200 000 personer per dag och har mer än 1 miljard besök per dag. Allt som publiceras på MediaWikisajter är publicerat med Creative Commons-licenser (CC).

Wikimedia Foundation har som syfte att ge stöd till och utveckla Wiki-projekt och Wikimedia rent generellt. Stiftelsen har totalt 450 anställda.

WordPress

I nuläget är 42% av de 10 miljoner största webbsajterna på internet byggda med hjälp av WordPress. WordPress utvecklas av 100 000-tals utvecklare och användare tunt hela jordklotet och är helt gratis så länge bara grundfunktionerna efterfrågas. Det finns en mängd tillägg (mer än 55 000) och teman som utvidgar programmet och erbjuder mängder med olika utseenden. Även här gäller att de flesta är gratis eller att deras grundfunktioner är gratis. Mer avancerade funktioner kostar dock för det mesta pengar.  WordPress-programvaran är publicerad i enligt med Gnu General Public License (GPL). WordPress ger dessutom möjligheter att tjäna pengar på reklam utan att Google behöver användas.

WordPress är också programvaran på en sajt som är värd för många bloggar, wordpress.com. Sajten ägs av Automattic Inc som är med och utvecklar WordPress samt utvecklar och producerar tillägg till WordPress (ex. Akismet, Jetpack, BuddyPress, WooCommerce) såväl som programvara som utvecklats med WordPress som bas. Automattic har cirka 1 300 anställda.

Några webbsajter som använder WordPress är:

Det finns ytterligare flera gratis programvaror för att utforma webbsidor och webbsajter. Dessutom en mängd kommersiella programvaror. Ingen har dock varit lika framgångsrik som WordPress.

Utan WordPress och MediaWiki skulle inte Internet vara vad det är. Det handlar om gratis programvara som spelar minst lika stor roll för internet som ”de fem stora”. ett gäller dock egentligen bara västvärlden. I Kina och Ryssland dominerar andra företag.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!