Alla afghaner i Sverige måste få uppehållstillstånd

Med tanke på utvecklingen I Afghanistan är det för mig en självklarhet att alla afghaner som befinner sig i Sverige måste få permanent uppehållstillstånd. Några möjligheter för dem att återvända till Afghanistan finns inte längre.

Med alla afghaner menar jag också alla. De som är asylsökande och de som har tillfälliga uppehållstillstånd. Dessutom de som lyder under gymnasielagen, de som har utvisningsbeslut och de som uppehåller sig olagligt i Sverige. Att ge de senare grupperna uppehållstillstånd brukar kallas att ge dem amnesti.

Alex Bengtsson argumenterar väl för saken I Magasinet Paragraf:

De senaste åren har det stått klart och tydligt att den relativt stora grupp flyktingar från Afghanistan som finns i Sverige inte kan återvända. Flertalet tillhör folkgrupper som talibanerna helt enkelt vill slakta. Många är shiamuslimer eller kristna och då råder det inga tvivel om vad talibanerna vill göra med dessa människor.

Det här är argument som flyktingar från Afghanistan själva, advokater, flykting- och människorättsorganisationer påtalat i åratal. Men förblindade av sina egna integrations- och fördelningspolitiska misslyckanden samt högernationalistiska propaganda har både Migrationsverket och sittande S-MP-regering valt att in i det sista verkställa utvisningar till Afghanistans huvudstad Kabul med argumentet att där har inte talibanerna makten.

Något de har haft i många städer sedan länge. Att sedan de berörda, de som deporterats till Kabul, själva aldrig varit i Kabul och har betydligt starkare band till svenska orter som Kungsbacka och Knivsta – det har den svenska regeringen helt enkelt struntat i.

Nu är sedan en månad tillbaka utvisningarna stoppade till Afghanistan. Och igår stod det till slut klart att talibanerna har återtagit makten i såväl Kabul som hela Afghanistan. Det enda rimliga kravet är att en amnesti nu utfärdas till alla flyktingar från Afghanistan som finns i Sverige.

Det finns inte ett enda skäl för att afghaner inte ska få permanent uppehållstillstånd. Att inte ge dem det är rent fascistiskt och inhumant.

Ta emot fler flyktingar

Vi bör dessutom välkomna fler afghanska flyktingar. Att inte göra det är att medverka till folkmord och massmord. För vi kan inte tvivla på att det är exakt vad som kommer att ske när det gäller shiamuslimer och kristna, folk som tidigare samarbetat med ockupationsmakter, homosexuella, kvinnorättskämpar, hbtq-aktivister, journalister och religiösa minoritetsledare. Därför måste Sverige välkomna flyktingar från Afghanistan och se till att de som arbetar för svenska militären eller ambassaden i Afghanistan måste självklart hjälpas så att det kan komma hit.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!