Bioolja kan produceras i kraftvärmeverk

Kraftvärmeverk av idag producerar fjärrvärme och elektricitet. I en del kraftvärmeverk eldas idag med bland annat med träflis. Vatten hettas upp och används till fjärrvärme och för att producera el i turbiner. Framöver skulle de sistnämnda kraftvärmeverken även kunna producera bioolja. Biooljan kan bli biodrivmedel eller ersätta fossil olja inom kemikalieindustrin. Enligt en ny studie har Sveriges kraftvärmeverk potential att tillsammans producera bioolja motsvarande över 20 procent av dagens energibehov i transportsektorn.

Göra bioolja av träflis

Studien har genomförts av forskare tillsammans med det kommunalägda energibolaget Kraftringen i Lund. Det som undersökts är om kraftvärmeverket i Örtofta kan vidareutvecklas och börja producera bioolja av sitt träflis.

– Enligt våra tester och beräkningar kan kraftvärmeverk bidra med stora mängder inhemsk bioolja som kan ersätta fossil olja både för uppvärmning och i transportsektorn, säger Lovisa Björnsson, professor i miljö- och energisystem vid LTH, Lunds universitet och projektledare, i ett pressmeddelande.

Processen de studerat kallas pyrolys. I den hettas biomassan snabbt upp och förångas och kondenseras sedan ner till en vätska som består av en mix av kolkedjor, på samma sätt som fossil olja.

– Bara anläggningen i Örtofta kan producera motsvarande 0,7 TWh bioolja per år. Det kan jämföras med att exempelvis användningen av svensk biogas i transportsektorn motsvarar 1,1 TWh, säger hon.

Kan dubbla mängden biodrivmedel

I Sverige finns nära hundra kraftvärmeverk med liknande förutsättningar och som därmed också skulle kunna börja producera pyrolysolja på samma sätt.

I energitermer skulle en sådan produktion kunna bidra med 20 TWh bioolja. Det är mer än den svenska biodrivmedelsimporten 2019 på 18 TWh. Den totala energianvändningen inom transportsektorn var samma år 90 TWh.

Energibolaget Kraftringen tänker gå vidare med att undersöka förutsättningarna för att eventuellt bli producent av pyrolysolja.

– Det finns flera synergivinster med att införliva produktion av pyrolysolja i vår existerande produktionsprocess i Örtofta. Nu tittar vi på ett upplägg för en förstudie, som vi hoppas kunna fatta beslut om under hösten 2021, säger Peter Ottosson, projektledare på Kraftringen.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.