Igår var det partiledardebatt. Lögnerna stod som spön i backen. En av syndaran var den troende Ebba Busch och det råder inget tvivel om att hon kommer att hamna i helvetet efter döden om vi ska döma efter hennes egen religion. Hon påstod bland annat att brottsligheten i Danmark minskat med 40%. Det är en helt påhittade siffra som total saknar verklighetsförankring.
Den anmälda brottsligheten i Danmark har minskat. Antalet anmälda brott i Danmark var 545 767 stycken år 2010 och 444 428 år 2020. En minskning med ungefär 18,5%. Större delen av minskningen skedde 2020 och var ett resultat av pandemin. Danmark var ju periodvis ett stängt land. Minskningen mellan 2020 och 2019 var betydligt beskedligare, nämligen cirka 8,6%. Inte i närheten av några 40%. Ebba Busch ljuger helt enkelt rätt upp och ner.
Olika lagstiftning ger dålig jämförbarhet
I Sverige försvåras en jämförelse över tid med av att antalet straffbara handlingar ökat kraftigt genom lagändringar. Framförallt när det gäller sexbrott. Dessutom är Sverige inte jämförbart med Danmark då ett av de vanligaste brottet i Sverige (ringa narkotikabrott vilket är innehav för eget bruk och eget bruk) är ett brott som inte finns i Danmark och en stor del av det som är sexbrott i Sverige inte är brott i Danmark. Antalet anmälda narkotikabrott är dessutom ett resultat av hur polisen arbetar. Fler personkontroller ger fler anmälda narkotikabrott och färre personkontroller ger färre.
Att jämföra den totala brottsligheten i Danmark med den totala brottsligheten i Sverige är därmed ganska meningslöst. Genom att fler saker är brottsligt i Sverige blir det automatiskt högre brottslighet i Sverige.
Vad vi kan gör att jämföra vissa typer av brott och se om de utvecklats olika. Det bästa är jämföra dödligt våld då lagstiftningen när det gäller detta är likartad. Genom att studera det dödliga våldet går det att få en bild av hur brottsligheten utvecklas. Att jämföra andra typer av brott är problematiskt då lagstiftningen inte är jämförbar. Det anmälda antalet brott avspeglar i de flesta fall inte heller verkligheten. Anmälningsbenägenheten kan vara mycket olika i olika länder beroende på en mängd faktorer (allmänna attityder, försäkringsregler osv) och vilket brott det gäller. Det gör att det enda som lämpar sig att jämföra mellan olika länder ärt just dödligt våld.
Dödligt våld
När det gäller dödligt våld hade Danmark 49 fall år 2010 och 49 fall år 2020. Sverige hade 91 stycken år 2010 och 124 stycken år 2020. En tydlig ökning som enbart beror på en ökning av mord med skjutvapen i gängmiljöer. Trots att Sverige haft en ökning vilket Danmark inte haft är mordfrekvensen (antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare) i Danmark och Sverige i stort sett lika. Lite över 1 mord per 100 000 invånare. I Sverige lite högre i slutet av perioden och Danmark högre i början av perioden. Det finns dock inga större skillnader.
Rent allmänt måste vi också ta hänsyn till att kriminalstatistiken i Danmark anses vara av dålig kvalitet. Till exempel har Brå visat att antalet fall av dödligt våld ska ökas med i genomsnitt 8 fall per år under åren 1992-2016. Vi kan nog anta att felet är ungefär lika stort även idag. Om vi räknar upp antalet fall av dödligt våld med 8 per år så var det 57 fall av dödligt våld 2010 och 57 fall av dödligt våld 2020. Det ger Danmark en högre mordfrekvens än Sverige under i stort sett hela den jämförda perioden. Skillnaderna mellan Sverige och Danmark är dock små.
Noterbart är att Sverige har betydligt fler unga i befolkningen än Danmark vilket per automatik ger en högre brottslighet inklusive en högre våldsbrottslighet. Danmark och Sverige.
Läs mer:
- Danmarks gänglagstiftning medför inga fördelar
- Danmark har lika mycket mördande som Sverige
- Svenska journalisters fantasier om Danmarks ej existerande hårdare straff
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.