En veckas provtagning bevisar inget om knarkandet

Utifrån en veckas provtagning i avloppen i Göteborg drar både polisen och media långtgående slutsatser om användningen av narkotika i Göteborg. Om vilka områden där det drogas mest och vilka droger de använder i olika områden. Men undersökningen bevisar egentligen ingenting mer än vad som fanns i avloppen en viss dag.

Proverna har tagits i tre avloppspumpstationer och i Ryaverket. Ryaverket hanterar hela Göteborgsområdets avlopp. Pumpstationerna där prov tagit är Norumsgärde som ligger i Tuve på Hisingen, Kosmosgatan i Bergsjön och Hovås Oxledsväg. Till en början skrev journalisterna att pumpstationen hette Oxledsvägen vilket är en gata som ligger i Sävedalen (Partille) vilket visar vilken dålig koll de ofta har på verkligheten.

Cannabis och amfetamin

Cannabis var under de undersökta dagarna var betydligt sällsyntare i Hovås än i avloppsvattnet i Göteborg som helhet och i de två andra pumpstationerna. Förutom en dag då nån förälder antagligen hittade nåt barns haschförråd och spolade ner det på toaletten. Kanske är det bara för cannabis och amfetamin som några egentliga slutsatser kan dras då detta är de överlägset mest använda drogerna.

Amfetamin var vanligt i den i huvudsak vita förorten Norumshöjd såväl som i Göteborg som helhet. I Bergsjön och Hovås var det ovanligt. Det är känt att Majorna har flest amfetaminanvändare i Göteborg och det är sannolikt vad som avspeglas i mätningarna. Tendensen är att amfetamin tycks vara vanligare på helgerna.

Övriga droger

Ecstasy (MDMA) var och är så ovanligt att inga som helst slutsatser kan dras från mätningarna. Inte ens för de undersökta dagarna.

Kokain var ovanligt överallt men kanske lite vanligare i mer centrala delar av staden. Det är uppenbart en partydrog som används på klubbar och krogar under helgerna då det var vanligt i avloppsvattnet på Ryaverken på den undersöka söndagen. I avloppsvattnet var det ovanligt vid de olika pumpstationerna förutom två dagar i Hovås. Även här handlade det säkert om folk som gjorde sig av med kokain av lite olika anledningar.

Kokain är såpass ovanligt att enstaka händelser och rena tillfälligheter avgör hur det ser ut. Några egentliga slutsatser om kokainbruket går inte att dar utifrån siffrorna förutom att det ser ut som en drog kopplad till krogar och fester.

Tramadol (en opioid) var ovanligt i Hovås men mer vanligt i alla andra undersökta pumpstationers avloppsvatten. Ingen stadsdel sticker egentligen ut. Men även hör påverkar ren tillfälligheter hur mycket som hittas. Detta då även tramadolbruk i det stora hela är ganska ovanligt.

Kontentan av hel avloppsvattenundersökningen är att cannabis är vanligare bland fattigare människor än bland rika. I alla fall under den undersökta perioden. Också amfetamin var vanligare bland fattiga, framförallt vita fattiga under den undersökta perioden. Om övriga droger kan inga som helst slutsatser dras. Inte en för den undersökta perioden. De hittade mängderna är inte heller speciellt uppseendeväckande.

Om göteborgarnas bruk av narkotika i stort säger undersökningen dock ingenting.

Läs mer om narkotikabruk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!