Sverigedemokrat dömd för sexuellt ofredande

Den sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Peter Lundgren åtalades för att ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten:

Enligt åtalet ska han ha dragit ner den då 44-åriga kvinnan i sitt knä, fört sina händer in under hennes behå och sagt ”ger du mig en puss så släpper jag dig”.

Kristina Winberg, som också var ett av SD:s toppnamn inför EU-valet, reagerat öppet mot Peter Lundgrens agerande och blev både petad från listan och utesluten ur partiet.

Det hela ska ha hänt på en fest på ett hotellrum i Nacka under en valkonferens i mars 2018. Efter att Jönköpings tingsrätt frikänt Lundgren överklagade åklagaren domen till Göta hovrätt, som dömde mannen för sexuellt ofredande.

I hovrätten lade åklagaren fram mer bevisning än i tingsrätten. Bland annat presenterades det två längre inspelningar av telefonsamtal mellan målsäganden och ett vittne. I samtalet avhandlar de vad som inträffat. Dessutom visades en filmsekvens från en intervju med EU-parlamentarikern där han uttalar sig om händelsen. Därutöver har hovrätten tagit del av de förhör som hölls vid tingsrätten och annan bevisning som åberopades redan där.

Hovrätten har kommit fram till att det genom den samlade utredningen är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja. Målsäganden själv polisanmälde inte händelsen och har inte önskat medverka i brottsutredningen. Trots det står det klart att hon inte samtyckte till det som mannen gjorde. Hovrätten dömde Peter Lundgren till 60 dagsböter för sexuellt ofredande.

SD som parti har inte vidtagit några åtgärder mot Peter Lundgren utan menar att saken är utagerad.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!