Hovrätten frikänner en tidigare ordförande i Östersunds FK

Hovrätten för Nedre Norrland har ändrat Ångermanlands tingsrätts dom och frikänt en tidigare ordförande i Östersunds fotbollsklubb, en företagare från Sollefteå och en person som arbetat på PEAB från samtliga åtal och avslagit åklagarens talan om näringsförbud mot ordföranden och företagaren.

Åtal och dom i tingsrätten

Ångermanlands tingsrätt dömde de åtalade personerna för bl.a. medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till fängelse och bestämde att de skulle betala skadestånd till två olika bolag. Den tidigare ordförande i Östersunds FK, Daniel Kindberg, och företagaren Mikael Carlqvist från Sollefteå meddelades även näringsförbud under viss tid.

Åklagaren har påstått att de åtalade personerna på olika sätt medverkat till att företagaren genom sitt företag fakturerat osanna fakturor för arbete som inte har utförts inom Stadsdel Norr i Östersund. Något som har lett till att stora belopp oriktigt förts över från PEAB Anläggning AB och två andra företag till Sollefteåföretaget.

Hovrättens dom

Hovrätten har kommit fram till att Sollefteåföretaget inte utförde något arbete inom ramen för PEAB Anläggnings entreprenad på Stadsdel Norr. Men de kan enligt hovrätten ha utfört arbete på andra delar av området.

Genom utredningen i målet har det kommit fram en rad besvärande omständigheter som talar för att något arbete inte har utförts. I vart fall inte utförts i den omfattning som fakturerats. Det har dock förts fram andra möjliga förklaringar som i sig inte framstått som osannolika. Förklaringar som utredningen inte förmått utesluta. Som exempel kan nämnas att bevisningen inte kunnat utesluta att företagen kan ha beställt arbete till fast pris direkt från Sollefteåföretaget.

Utredningen har inte heller kunnat utesluta att Mikael Carlqvist befunnit sig på området under olika tider på dygnet. Vidare har det inte kunnat uteslutas att olika personer kan ha utfört arbete för Sollefteåföretaget på området. Dessutom kan Sollefteåföretagets fordon, som i sig kunnat användas i arbetet, ha varit på området.

Åklagaren har enligt hovrätten inte bevisat sitt påstående att inget arbete har utförts. Det går inte heller att göra en tillräckligt säker bedömning av hur mycket av arbetet enligt fakturorna som har utförts. Detta bland annat med hänsyn till vittnenas begränsade möjligheter att göra säkra iakttagelser av hela området. Även den stora osäkerheten kring olika tidpunkter har också haft betydelse för hovrättens bedömning.

Åtalen avseende grov trolöshet mot huvudman har därför ogillats i alla delar. Kindberg och Carlqvist har därför också frikänts från åtal för bokföringsbrott och åklagarens talan om näringsförbud har avslagits. Även skadeståndstalan från de två företag, Östersundshem och F7AB, som betalat fakturorna har avslagits. Mikael Carlqvist har också frikänts från ett åtal för grovt skattebrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!