Svensk inblandad i skjutning i Köpenhamn

I förrgår sköts en 27-årig man till döds mellan Sorgenfrigade och Nørrebrogade på Nørrebro i Köpenhamn. Mannen var enligt uppgifter i media medlem i Satudarah MC. Bara 20 minuter senare kunde polisen ovanligt nog gripa två män som misstänkta för skjutningen. En 21-årig svensk och en 18-årig dansk.

Vid gripandet hade männen med sig en Glock. De två gripna förnekar brott men har blivit häktade. Det var enligt dansk media 21-åringen som sköt och 18-åringen var chaufför i flyktbilen som de greps i.

Konflikt mellan NNV och Satudarah MC

Den svenske mannen heter Youssef Barham och dömdes förra året till två års fängelse till för inblandning i en mordförberedelse i Lund i Skåne. Detta efter att hovrätten sänkt tingsrättens dom som innebar fängelse i 5 år. Mannen är från Angered i Göteborg. Det planerade mordet var en del av en konflikt i Göteborgs gängmiljöer som innefattar en bomb i Landvetter och flera andra våldsdåd.

För en månad sen dömdes han för rån till skyddstillsyn. I ärendet figurerade också flera gängkriminella från Frölunda.

Mindre än ett dygn senare sköts an annan man till döds på en svenskägd frisörsalong, Yomok Herrefrisør, på Islevbrovej i Rødovre (vid Islev Torg) i nordvästra utkanten av Köpenhamn. Det har visat sig att det var en bulgarisk 17-åring som tidigare påståtts vara svensk. Det kan förstås röra sig om en bulgarisk medborgare som bor i Sverige, men kanske mer sannolikt om en som bor i Danmark. Tre personer träffades av skotten. Det handlar om en 15-åring som går i en skola i närheten samt eventuellt ägaren till frisörsalongen. Andra danska medier uppger att det var en dansk anställd. Skyttarna var klädda i regnkläder.

Ägaren av frisersalongen är enligt Kvällsposten en man från Malmö. Enligt danska källor är det en man vid namn Ahmed Yomok. Denne har aldrig dömts för några brott och har så vitt det är känt ingen koppling till gängbrottslighet. Han är av allt att döma bror till Omar Yomok som har kopplingar till gängbrottslighet i Malmö. Även en annan bror, Majd Yomok, är dömd för brott.

Det var den femte skjutningen på kort tid i Köpenhamn och polisen misstänker att flera av skjutningarna har med varandra att göra. Den 11 november sköts det mot en grupp personer som uppehöll sig vid en kiosk i Tingbjerg och fem dagar senare sköts det vid en kiosk i nordvästra Köpenhamn

Skjutningarna antas vara delar en konflikt i gängmiljön i Köpenhamn mellan NNV och Satudarah MC. De två gängen ska dock tidigare ha varit allierade.

Tidigare konflikt mellan NNV och Bandidos MC

Konflikten mellan dessa två gäng följer på en konflikt mellan NNV och Bandidos MC som resulterade i flera skjutningar och döda i våras. Den 2 januari sköts NNV-medlemmen Cem Kaplan ihjäl i Hillerød. En 41-årig Bandidos-medlem fängslades som misstänkt i det ärendet.

Den 16 januari hittade två ledande Bandidos-medlemmar en bomb under sin bil. Den 19 januari och 26 januari var det brandattentat mot en Bandidos-anknuten verksamhet och mot Bandidos klubbhus i Helsingør. 22 januari och 27 januari var det attentat mot verksamheter kopplade till medlemmar i NNV.

1 februari utsattes Copenhagen Gym för en anlagd brand. En av ägarna är frun till en Bandidos-medlem. 29 januari greps 3 Bandidos-medlemmar med vapen och den 11 februari greps ytterligare två. Alla fem häktades som misstänkta för mordförsök. Den ledande Bandidos-medlemmen Lennart Elkjær Christensen greps den 3 mars för hot, våld och försök till våld i Herlev. Den 5 mars besköts ett hus i Ishøj och en 26-årig NNV-medlem greps och häktades.

Läs mer: