Sänkta straff i stor knarkhärva i Uppsala

Svea Hovrätt har sänkt straffen i ett mål som främst handlar om påstådd omfattande narkotikahantering i Uppsala. Bevisningen i målet är mycket omfattande. En stor del av hovrättens arbete har därför bestått i att värdera en stor mängd bevis av olika slag. Det handlar bland annat om kommunikation via krypterade applikationer och betalningar genom Swish.

Hovrätten har kommit fram till att åklagarna inte har styrkt att det varit fråga om en så omfattande narkotikahantering som de har påstått. Trots detta har det rört sig om flera grova narkotikabrott. Hovrätten har därför dömt flera av de huvudåtalade till långa fängelsestraff.

I tingsrätten åtalades 58 personer för bl.a. narkotikabrott av olika slag. Tingsrätten ansåg att det var styrkt att den 30-åring, Ibrahim Arslan, som påstods ha haft en styrande roll hade gjort sig skyldig till synnerligen grovt narkotikabrott. De bestämde straffet till fängelse i åtta år och tre månader. Även de övriga huvudåtalade, såsom Jesper Segermark, Dana Omar, Branislav Maximovic, Lukas Sköld, Agaton Gustafsson, Aleksandar Radovanovic och Vlado Tadic, dömdes till långa fängelsestraff för mycket allvarliga narkotikabrott.

Hovrätten har frikänt nu 30-åringen från synnerligen grovt narkotikabrott. Istället har de dömt honom för bl.a. grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sju månader. De åtalade närmast under honom har också dömts för grova narkotikabrott till långa fängelsestraff.

Även när det gäller merparten av de som åtalats för försäljning av narkotika på s.k. gatunivå, anser hovrätten att bevisningen inte är tillräcklig för att de ska kunna dömas för narkotikabrott i den omfattning som åklagarna har påstått. I flera av dessa fall har hovrätten därför sänkt de straff som tingsrätten har dömt ut.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!