Åtal mot närmare 60 personer för narkotikabrott och vapenbrott

Åklagare har väckt åtal mot 58 personer i ett större mål gällande bl.a. brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott m.m. Av de åtalade är 16 personer häktade vid Uppsala tingsrätt och ytterligare en person är häktad vid Ystads tingsrätt.

Många av de häktade har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Uppsala, men några är kopplade till Södertäljernätverket. Nätverket i Uppsala har enligt åklagaren planerat ett sprängdåd riktat mot polisen. Dessutom ska nätverket ha sysslat med storskalig försäljning av metamfetamin och katinoner (3-CMC, 4-CMC och 3-MMC, kallas kristall) hanterat över 100 kilo sprängmedel och flertalet illegala skjutvapen. Nätverket består huvudsakligen av unga vuxna män från norra Uppsala (varav en del från Björklinge), flertalet är av svensk härkomst och är inte straffade förut. Bland den beslagtagna narkotikan finns även  200 000 tabletter bensodiazepiner samt amfetamin, kokain och dopingpreparat.

En av de personer som kan kopplas till Södertäljenätverket är Abraham Aho som anses ha en ledande position i detta nätverk. Han försvaras av Jack Melkemichel. Flertalet åtalade är dock köpare av narkotika, en av dem ska vara en landslagsmeriterad spelare i innebandy. Bland de åtalade med koppling till Uppsala finns Ibrahim Ufuk Arslan, Jesper Segermark och Maher Slibi medan några andra är Aleksandar Radovanovic som försvaras av Ekrem Güngör, Vlado Tadic, Ludwig Larsson och Alexander Alm.  Andra åtalade är bl.a. Hanna Barkman, Agaton Gustafsson, Dana Omar, Josef Coban, Lukas Sköld, Branislav Maksimovic, Gustav Westin, Peter Lindström, Fredrik Annell Berger, Ahmet Gödelezli, Peter Brantestig, Charlie Fredholm, Saher Badawi, Rana Rahimipour, Edvin Skog, Rojhat Sagir och Filip Britzne.

Totalt är 17 personer är åtalade för lite grövre brott. De är alla häktade. Tre personer är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare sex personer har delgivits misstanke om grovt narkotikabrott. Flera personer är misstänkta för penningtvätt. 

Utredningen inleddes med att polisen genomförde ett fordonsstopp den 20 maj 2020 där misstankar om brott uppstod som ledde till husrannsakan i en lägenhet och beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar i en bostad med förråd i Uppsala. Lägenhetsinnehavaren och flera andra personer greps samma natt, vilket blev starten på en mycket omfattande utredning och spaningsarbete mot ett kriminellt nätverk i Uppsala.

– Efter att två personer häktats vidtogs ett omfattande utredningsarbete som ledde fram till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och mer än 100 kg sprängmedel. Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel, säger kammaråklagare Johan Strömbäck, i ett pressmeddelande.

De båda sprängladdningarna som togs i beslag tidigt i utredningen misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen. Bevisningen i den delen bygger på beslagen som sådana samt på avlyssnade meddelanden från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och analys av annan kommunikation som säkrats i utredningen.

Åtal väcks också mot flera personer misstänkta för penningtvättsbrott.

– Nätverkets tillgång till stora mängder kontanter är väldokumenterad i utredningen. Flera av de misstänkta saknar, eller har endast mycket blygsamma legala inkomster. Trots detta har de rört sig med stora summor pengar, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Ett 30-tal narkotikaköpare åtalas också varav flera erkänt att de köpt s.k. kristall vid flera tillfällen under 2019 och 2020.

Förundersökningsmaterialet är omfattande och uppgår till ca 16 000 sidor.

– Det är en omfattande utredning som består av cirka 16 000 sidor och bland annat innehåller material från den krypterade telefontjänsten Encrochat, säger Catarina Bowall, chef för utredningssektionen i Uppsala men idag tillförordnad polisområdeschef i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen beräknas pågå i ca 40 dagar och inleds den 11 mars i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt för att avslutas omkring månadsskiftet juni/juli. Ärendet handläggs av Uppsala tingsrätt men förhandlingen äger av säkerhetsskäl rum i Attunda tingsrätt.

Läs mer: Gängland Uppsala

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!