Ny metod för att förutse skjutningar?

En ny metod gör det möjligt för polisen att förutspå vilka platser som riskerar att få problem med öppen droghandel och skjutningar. ”Över 60 procent av skjutningarna i Stockholmsområdet förra året kunde förutses med hjälp av metoden”, säger Mia-Maria Magnusson.

Mia-Maria Magnusson är själv yrkesverksam polis med lång erfarenhet av narkotikabrottslighet. Hon disputerar med sin avhandling vid Malmö universitet, Hon blir samtidigt den första svenska polis som tar doktorsexamen inom ramen för sin anställning.

Ett 50-tal så kallade öppna drogscener ingår i Mia-Maria Magnussons avhandling Open drug scenes and the merging of policing practice and research. De ligger i huvudsak i Stockholmsområdet.  Hon skapat en modell för att mer exakt kunna avgränsa och kategorisera platserna. Detta genom data från polisens brottsstatistik, trygghetsmätningar och på platser med öppen droghandel.

– Det är inga stora områden vi pratar om utan små och väl avgränsade platser. Det kan handla om en yta på några hundra kvadratmeter i ett bostadsområde, intill det lilla torget eller vårdcentralen i lokalsamhället. Genom att studera dessa platser ända ner på mikronivå kan polisens brottsförebyggande arbete bli mycket mer effektivt, säger hon i ett pressmeddelande.

Kända och centrala områden som Sergels torg, eller Plattan, ingår i hennes avhandling.  Dessutom platser i områden som klassas som utsatta av polisen. En tredje kategori är platser i bostadsområden som inte klassas som utsatta. En del av dem ligger i Stockholms förorter. Gemensamt för alla är dock att de ligger i nära anslutning till tunnelbana, tåg och andra kommunikationer.

– Det är platser där öppen droghandel påverkar lokalsamhället och där kriminella gäng har olika grad av handlingsutrymme, säger Mia-Maria Magnusson.

Bedöma sannolikhet för skjutningar

Mellan vapenvåld och narkotikahandel finns ofta ett samband rent platsmässigt. Det är dock inte samma sak som att de hänger ihop på det sätta att det ena orsakar det andra. Faktorer som sysselsättningsgrad i befolkningen, brottsstatistik och trångboddhet analyseras. Det ökar möjligheterna att kunna bedöma sannolikheten för framtida skjutningar i eller i anslutning till de öppna drogscenerna.

– Modellen förutsåg 61 procent av de skjutningar som förekom under 2021 i Stockholmsområdet. De kanske inte hade gått att förhindra men bättre kunskap ökar möjligheterna för polisen att hålla koll, sätta in riktade insatser och mer aktivt patrullera platser i riskzonen.

Vilka åtgärder som sätts in för att bekämpa brott på de öppna drogscenerna behöver i högre grad utvärderas vetenskapligt, menar Mia-Maria Magnusson. Inom ramen för avhandlingen har hon tittat närmare på en av de metoder som brukar användas i det brottsförebyggande arbetet. Metoden heter motiverande samtal och den fungerar inte.

– Tanken med motiverande samtal är att länka till vård och förhindra att personer återfaller i narkotikabrottslighet. Men vid en jämförelse mellan två grupper, en som hade fått motiverande samtal och en grupp som inte fått det, tyder resultaten på att metoden inte alls har avsedd effekt.

Åtgärder måste skräddarsys

Hon nämner i stället exempel på vad som enligt polisen är lyckosamma insatser. Exempelvis den kameraövervakning som infördes i området Seved i Malmö. Dessutom det arbete som Stockholms stad har genomfört på Sergels torg i Stockholm.

Jag ställer mig dock mycket frågande till att det är kameraövervakning som gjort Sofielund och Seved tryggare och lugnare. Snarare är det så att de stökiga ungdomarna blivit äldre och lämnat området eller kriminaliteten. Kanske i vissa fall båda två.

– Genom att ordna aktiviteter och evenemang har staden bidragit till att förändra kulturen och känslan på torget. Men varje plats är unik och därför måste de brottsförebyggande åtgärderna anpassas och skräddarsys efter de lokala förutsättningarna, säger Mia-Maria Magnusson.

Kartläggningar i Syd och Väst

Arbetet med kartläggningen har skett i nära samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården, Tullverket, länsstyrelsen och Stockholms stad. Motsvarande kartläggningar är nu på gång hos polisregionerna i Syd och Väst.

De kommer sannolikt att bli mycket märkliga när det gäller Göteborg för där har det inte varit en enda dödsskjutning sen juli 2021. oDet har även varit mycket få skjutningar i övrigt. Att få ett resultat som kan visa överensstämmelse mellan platser med öppen droghandel och skjutningar förefaller svårt i det läget. Metoden har uppenbart sina begränsningar då den troligen inte fungerar om det inte skett några skjutningar. Ingen av dödsskjutningarna 2021 inträffade heller på platser med öppen droghandel.

Att ha ett ben i praktiken och ett i akademin har varit ett framgångsrecept, enligt Mia-Maria Magnusson.

– Forskningen och det praktiska polisarbetet måste i högre grad gå hand i hand för att vi ska få en mer evidensbaserad svensk polis. Att kartlägga de öppna drogscenerna är en grundförutsättning för att kunna sätta in åtgärder på rätt platser och mot rätt problem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!