Bryggerierna som fanns i Göteborg

Idag finns det bara hantverksbryggerier i Göteborg men förr i tiden fanns det en mängd bryggerier i Göteborg. Idag finns det bara kvar några bryggeribyggnader från fyra av dem. Bryggeriet Kronan i Majorna, Lyckholms bryggeri i Almedal, Carnegiebryggeriet i Klippan och Pripps bryggeri i Högsbo industriområde. Kronans byggnad är numera en kontorsbyggnad. Lyckholms bryggeribyggnader innehåller ett antal småföretag. Pripps i Högsbo används av andra verksamheter och Carnegiebryggeriet har blivit hotell. Delar av bryggeriet i Högsbo används idag av Göteborgs Nya Bryggeri AB som startades 2015.

Flera bryggerier låg samlade i Getebergsäng och Almedal. Där låg förutom Lyckholms bryggeri också Eriksbergs bryggeri och Emeliedals bryggeri. Även på Stampen fanns flera bryggerier som Pripps, Börjessons och Rasch (Göteborgs bryggeri). De flesta bryggerierna köptes med tiden upp av Pripps och lades ner. De sista, Carnegie och Lyckholms, försvann i samband med att Pripps flyttade från Stampen till Högsbo år 1972. Så småningom, år 2002, lades även bryggeriet i Högsbo ner och tillverkningen flyttade till Falkenberg.

Historiska bryggerier i Göteborg:

Göteborg har som synes haft en mängd bryggerier, förutom de jag listat ovan har det förstås funnits ännu fler. Om de flesta mycket små bryggerier finns det inga bevarade spår i form av byggnader, papper och annat.

När det gäller bryggerier som existerar idag i Göteborgsområdet finns förutom Göteborgs Nya Bryggeri AB även Oceanbryggeriet AB (som en tid fanns i Lyckholms gamla byggnader),  Poppels Bryggeri AB, Stigbergets Bryggeri AB, Fermenterarna Bryggeri AB, Vega Bryggeri AB, Tupp Bryggeri AB, Linnéstadens Bryggeri AB, Aftonstjärnans Bryggeri Majorna, Majornas Bryggeri ek.för., Spike Brewery AB och Maria Trilsk Bryggeri AB. De är alla mycket små och de flesta av dem ligger i Majorna där det även förr fanns många små bryggerier. Tre av de nya bryggeriföretagen (Göteborgs, Majornas och Stigbergets)  har återanvänt historiska bryggerinamn. Om det skett medvetet eller inte är okänt.