Gruvor behövs – men inte gruvan i Kallak

För att klimatomställningen ska kunna genomföras och för att EU och Sverige ska kunna vara mindre beroende av Kina och Ryssland behövs brytning av malmer och mineraler i Sverige. Tillsammans med Finland är Sverige det land som har flest brytningsvärda tillgångar av olika metaller och mineraler. Därför behöver det öppnas grafitgruvor i Tornedalen, en gruva för brytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna, nickel och koboltgruvor. Allt behövs för tillverkning av batterier.

Onödig gruva

Gruvan i Kallak behövs däremot inte. Det är en järnmalmsgruva och Sverige behöver inte ha fler järnmalmsgruvor. Där finns dessutom bara järnmalm för brytning under en kort tidsperiod. Att bolaget bakom gruvan i Kallak fått regeringens tillstånd kan till och med försvåra möjligheterna att bryta sällsynta jordartsmetaller, grafit och annat som behövs:

När Kalle Sundin, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys, beskriver beslutet att godkänna gruvan i Kallak som ett ”förtroendeskadande snedsteg” gör gruvälskande sosseministrar klokt i att lyssna.

[…]

Det här handlar nämligen inte om att bryta sällsynta jordartsmetaller som behövs för elektrifieringen, eller om den svenska stålindustrins omställning, utan om att bryta låghaltig järnmalm för export. Att köra över allt motstånd i klimatets namn blir ur detta perspektiv ett rejält skott i foten. Karl-Petter Thorwaldsson får ännu en av sina älskade gruvor, till priset av att legitimiteten för hela gruv­politiken undergrävs.

Förutom de omedelbara följderna för människor och natur kan priset för Beowulf minings kortvariga och onödiga exploatering av Kallak också bli att andra, verkligt angelägna projekt försvåras.

Att tillåta brytning i Kallak förefaller alltså vara ett stort misstag. Det kan resultera att det blir ännu svårare att öppna gruvor som är nödvändiga. Tillståndsprocessen som redan idag tar mycket lång tid riskerar att förlängas ytterligare. För idag är det stora problemet att det tar en enorm tid att få tillstånd för gruvor, vindkraftverk och annat som är nödvändigt för klimatomställning och ett större oberoende från Ryssland och Kina.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!