Sverige har åter börjat ta emot riktigt många flyktingar. Det har inte hänt sen 2015. Det har förstås fått folk att jämför flyktingvågen 2015 med flyktingvågen nu. Mängder av debattörer och ledarskribenter utgår utifrån att det var problem med flyktingvågen 2015. Jag upplever inte att det var något större problem då mer än att myndigheterna, framförallt Migrationsverket, inte klarade av sin uppgift. Utan ideella krafter hade det varit kaos. Det är likadant denna gång, Migrationsverket klarar inte av sin uppgift.
Däremot medförde flyktingvågen 2015 inte någon ökad brottslighet och det finns ingen koppling mellan de unga män från Syrien som kom då och den svenska gängkriminaliteten. Det unga män som ingår i de kriminella gängen är i stort sett alltid födda och uppvuxna i Sverige. Det är bland dessa unga svenska män med invandrade föräldrar som risken för att hamna i kriminalitet är högst.
Överrisk
Överrepresentationen (överrisken) är dock inte speciellt stor. Överrisken för en person som är född i annat land är 2,5, för en som är född i Sverige med två utrikes födda föräldrar 2,0 och för en person född i Sverige med en förälder född i annat land är den 1,4. Justeras för kön, ålder, utbildning och förvärvsinkomst blir överrepresentationen lägre, 2,1, 1,5 respektive 1,3. Detta enligt en Brå-rapport från 2005 som handlar om åren 1997-2001.
Några beräkningar av justerade överrisker med hänsyn taget till klass (även om utbildning och inkomst delvis täcker detta) och bostadsområde finns inte.
Sen den av Brå undersökta perioden har den utrikesfödda andelen av befolkningen (inklusive barn med minst en utrikes född förälder) ökat från 26% av befolkningen till 33%. Andelen invandrare (dvs utrikes födda är betydligt lägre, 13% respektive 20%).
Enligt siffror som tagits fram av den obskyra och reaktionära sajten Det goda samhället i en rapport-om-invandring-och-brottslighet har brottsligheten bland invandrare ökat i absoluta tal. Det är en naturlig följd av att deras andel av befolkningen ökat.
Överrisken har ökat för personer födda i Sverige av två utrikes födda föräldrar och personer med en förälder född utomlands. Däremot har överrisken minskat för de som invandrat själva (flyktingar och arbetskraftsinvandrare).
Överrisk 1997-2001, ojusterade siffror vad det gäller kön, ålder, utbildning och inkomst
- Utrikes födda, 2,5
- Inrikes född med två utrikes födda föräldrar, 2,0
- Inrikes född med en inrikes född förälder, 1,4
Överrisker 2013-2017, ojusterade siffror vad det gäller kön, ålder, utbildning och inkomst
- Utrikes födda, 1,9
- Inrikes född med två utrikes födda föräldrar, 3,1
- Inrikes född med en inrikes född förälder, 1,9
Risken för att utrikes födda ska misstänkas för brott har alltså minskat. Det betyder att de vuxna som kommit i samband med flyktingkrisen och kriget i Syrien år 2015 har en lägre risk för att bli misstänkta för brott än de invandrare som kom för 20 år sen (som flyktingar från krig i Somalia, Irak och Jugoslavien och från det sönderfallande Östeuropa).
Barnen till de invandrare som kom för 20-30 år sen har dock en högre risk att bli misstänkta för brott än barnen till de invandrare som kom för 40 år sen (arbetskraftsinvandring och flyktingar från Latinamerika) hade. Justerat för kön, ålder, utbildning och inkomst är sannolikt skillnaden mellan ojusterade och justerade överrisker större idag än tidigare. Det innebär att den noterade ökningen i överrisk med ganska stor säkerhet är mycket mindre än vad siffrorna visar. Kanske i princip obefintlig även bland barnen till invandrare.
Det finns sannolikt ingen som helst koppling mellan invandrare och brottslighet. Helt klart inte mellan de som flydde från kriget i Syrien till Sverige år 2015. Däremot mellan barn som vuxit upp i fattigdom i Sverige och brottsligheten. Problemet har med ojämlikhet och klassklyftor i Sverige att göra. Inte med invandring och flyktingar.
Unga män
Samtidigt vet alla människor att brott begås av unga män. Bland de flyktingar som kom 2015 fanns en majoritet unga män. Därför finns det också en viss överrepresentation av dessa flyktingar bland personer dömda för brott. Men den är mindre än bland personer födda och uppvuxna i fattiga områden i Sverige med invandrade föräldrar. Och den beror på att det handlar om unga män, inte på att det handlar om invandrare.
I den nuvarande flyktingvågen från Ukraina är det en majoritet kvinnor. Det är många unga kvinnor med barn och en hel del äldre kvinnor. Kvinnor begår inte brott. Det betyder att det sannolikt finns en underrisk för brottslighet i denna grupp. När invandrares brottslighet undersöks efter denna flyktingvåg är det sannolikt att överrisken för brottslighet försvunnit helt redan innan hänsyn till klass tagits.
Läs mer:
- Tyska staten har visat hur gängbrottslighet skapas
- Orsakerna till brottslighet är inte etnicitet
- Invandringen till Sverige 2018 och brottsligheten
- Minskad brottslighet bland invandrare
- Invandrare har alltid varit överrepresenterade när det gäller brottslighet
- Hur stor är invandrares överrepresentation när det gäller brottslighet?
- Inget samband mellan brottslighet och bristande integration
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.