Höjda straff för gängkriminellas mordplaner i hovrätten

Åtta män från Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered planerade att mörda tre personer ur den så kallade G-falangen (Goulara-falangen) i samma stadsdel och en från Z-falangen i Frölunda. Planeringen ska ha börjat den 28 mars år 2020 och ha pågått i flera månader innan de greps på grund av bevismaterial från avlyssningen av Encrochat.

För att genomföra morden skaffade de sig bland annat mörka kläder och skor. Vidare en automatpistol av märket Glock, en bil och fler krypterade Encrotelefoner. De fyra personer som skulle mördas var Oliwer Asperhäll, Kim Nyman, Mohannad Ali Easar och Omar Tannan. Ingen av dem har medverkat i polisutredningen.

Vid ett tillfälle kartlade de ett av de fyra tilltänkta mordoffren. Fem av de åtta inledde då en sidoplan för att kunna agera snabbt. Tanken var att locka ut offret från dennes bostad med hjälp av en telefon.

Två gånger på kort tid avlossades skott mot personer ur Goulara-falangen. Den 5 april och den 14 april. Allt avslöjades i samband med avkrypteringen av Encrochat. När polisen gick igenom materialet hittade de otvetydiga bevis på planer fanns på att mörda 4 personer.

Hårdare straff i hovrätten

Samtliga åtalade har förnekat brott men ändå dömts. Flera av de dömda männen har tidigare dömts för inblandning i Gamlestadsmordet. Åtta av de dömda anses vara medlemmar i Vermahmood-falangen (M-falangen).

M-falangen

Mohammed Al Housany från M-falangen dömdes till ett års fängelse för förberedelse till mord och försök till grov utpressning. Fick samma straff i hovrätten. Har tidigare dömts till 12 år och 10 månaders fängelse för inblandning i Gamlestadsmordet.

Fem års fängelse i tingsätten för bland annat förberedelse till mord, rån och grovt narkotikabrott blev det för Christoffer Andersson Figoni som tillhör M-falangen. I hovrätten dömdes han till fängelse i sex år och tio månader.

M-falangens Mohamed Aljawad Dandache dömdes till fyra år och fyra månaders fängelse för förberedelse till mord och rån. Straffet ökades till sex år och en månads fängelse i hovrätten.

För Mattias Kücükkaplan som också är från M-falangen blev det två år och nio månaders fängelse i tingsrätten för medhjälp till förberedelse till mord, medhjälp till rån och vapenbrott. Straffet i hovrätten blev fyra års fängelse.

Omer Mohamed fråm M-falangen fick två års fängelse för förberedelse till mord och medhjälp till rån i tingsrätten. I hovrätten fick han tre år och fem månaders fängelse. Fälld för stämpling till mord i Gamlestadsmordet då han fick ett år och sju månaders fängelse.

Mervan Ucar från M-falanegn fick sex månaders fängelse för försök till grov utpressning. Straffet oförändrat i hovrätten. Nyligen dömd till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.

Ledande medlemmar i M-falangen

Daniel Meruse Tadesse fick i tingsrätten två år och tio månaders fängelse för förberedelse till mord, rån och försök till utpressning. I hovrätten blev det fängelse i fyra år och sex månader. Friades från inblandning i Gamlestadsmordet. För inte så länge sen dömd för grovt narkotikabrott, vilket gav fyra och ett halvt års fängelse. En bror har mördats i gängkriget. Anses vara en av ledarna i M-falangen.

Maziar Vermahmood fick åtta månaders fängelse (plus ytterligare åtta månader efter en tidigare villkorlig frigivning) i tingsrätten för medhjälp till rån och brott mot vapenlagen. I hovrätten fick han fem år och nio månader då han också dömdes för förberedelse till mord. Hans äldre bror har mördats i gängkriget. Anses vara en av ledarna i M-falangen.

Högsbogänget

Två av de dömda anses inte tillhöra M-falangen. Santino Domini Aleman som anses vara ledande i ett kriminellt gäng i Högsbo dömdes till fyra år och fyra månaders fängelse i tingsrätten för förberedelse till mord och flera ringa brott. Fick sex års fängelse i hovrätten. Slutligen dömdes en 36-åring till villkorlig dom och dagsböter för grovt penningtvättsbrott. Samma straff i hovrätten.

Enligt åklagaren är det den första riktigt ordentliga domen mot gängkriminella i Tynnered:

– Detta är, om jag förstått saken rätt, den första riktiga domen under den långa gängkonflikten i Frölunda och Tynnered. Och vi är förstås väldigt nöjda, i synnerhet med straffskärpningarna. Nu hamnade vi på de korrekta nivåerna, säger kammaråklagare Lotta Nielsen i en kommentar.

Hon fortsätter:

– Det är dessutom mycket glädjande att vi fått så pass kännbara påföljder för toppskiktet i den här konstellationen. Den ene av de ledande fälldes ju inte för mordförberedelsen i tingsrätten, vilket han gör nu.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!