Ett av världens största hackerforum nedstängt

Svensk polis har deltagit i en Europolinsats för att stoppa sajten Raidforums. Där ska det bland annat ha handlats med och bytts stulen och läckt information. Raidforums startades 2015. Sajten har haft över en halv miljon medlemmar. Främst har det dock sannolikt varit en plats där hackare kunnat diskutera med varandra och andra. Inklusive kriminella ute efter information.

Informationen har varit allt från olika länders röstlängder till kundinformation och sjukjournaler. Forumet har bland annat fått till sig informationen genom hackerattacker och intrång i olika datasystem. Information som sedan kan användas vidare av den organiserade brottsligheten. Det som framförallt tycks ha fått västerländska myndigheter att agera är att sajten erbjöd en massa intern information från och om storföretag.

Huvudadmin på sajten greps redan den 31 januari men sajten tycks inte ha stängts förrän nu. Han, 21-årige Diego Santos Coelho från Portugal, är också en av grundarna. Sajten har inte legat på Darknet utan på den helt öppna delen av Internet. Ytterligare en ansvarig för sajten greps i mars. Också han en 21-åring men från Croydon i England.

– Att sidan plockats ner innebär ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i cybermiljön. En central mötespunkt har störts ut vilket innebär att det kommer kräva tid och kraft för den organiserade brottsligheten att bygga upp sin verksamhet, säger Björn Eriksson, gruppchef komplexa cyberbrott på Noa, polisen, i ett pressmeddelande.

Det är möjligt att det var en viktig sajt för den organiserade brottsligheten men min känsla är att polisen kraftigt överdriver sajtens betydelse. Därmed så överdriver de också betydelsen och vikten av den egna insatsen.

Deltagande länder

Den internationella insatsen som kallas Tourniquet har i Sverige gått under namnet Viking. Den har föregåtts av lång planering och förberedelser tillsammans Europol. Dessutom i nära samarbete med the Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT). J-CAT arbetar bland annat fokuserat mot internationella cyberbrott.

De länder och organisationer som deltagit i insatsen är: National Crime Agency (NCA) i Storbritannien, Portugals Polícia Judiciária, tyska Bundeskriminalamt, Polismyndigheten i Sverige och Poli?ia Român? i Rumänien. Dessutom de US-amerikanska polisiära organisationerna U.S. Secret Service (USSS), Federal Bureau of Investigation (FBI)och Internal Revenue Service – Criminal Investigation (IRS-CI) samt Europols European Cybercrime Centre (EC3) och Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT).

Läs mer om polisen