Vilken fjäril ska bli nationalfjäril?

Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm tog i slutet av oktober förra året initiativet till att utse Sveriges nationalfjäril. De har den nödvändiga expertisen för detta och initiativet sker i samverkan med bland andra Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen, Svensk Dagfjärilsrapportering / Universitet i Lund, Sveriges Entomologiska Förening, barnkulturhuset Junibacken på Djurgården i Stockholm samt trädgårdsföretaget Hasselfors Garden som ägs av finska bolaget Kekkilä-BVB Oy.

Finland är det första land i Norden som utsett en nationalfjäril. De valde Tosteblåvinge till nationalfjäril. Nu är det Sveriges tur. Resultatet av svenska folkets val kommer att tillkännages den 20 juni.

Fjärilshuset är en temapark, ett slags levande museum. Därifrån kommer nu ett glatt och positivt budskap i dessa svåra tider. ”Vi vänder oss till hela svenska folket som nu kan rösta fram en svensk nationalfjäril. Röstningsperioden är mellan den 19/4 – 20/6 2022.

Rösta genom att gå in på sidan Sveriges nationalfjäril och gör ditt val”, säger Fjärilshusets ägare och vd, Mikael Odell, i ett pressmeddelande.

Fjärilshuset har engagerat en expertjury som har nominerat 11 stycken välkända och vanliga dagfjärilar som finns i landet. En av de nominerade är en flyttfjäril, amiralfjärilen. Några är vanligare än andra som citronfjäril. nässelfjäril och påfågelöga. Själv röstade jag på nässelfjäril då jag tycker det ska vara en vanligt art som är nationalfjäril. Vi min sommarstuga har jag sett alla nominerade fjärilar förutom apollofjäril och makaonfjäril. Förutom sorgmantel har jag sett dem varje år. Jag tycker också att tistelfjäril borde varit nominerad. Det är en flyttfjäril som vissa år kan uppträda i enorma mängder.

Läs mer om fjärilar

Amiral. Bild: Didier Descouens. Licens: CC BY-SA 4.0

Apollofjäril. Bild: Didier Descouens. Licens: CC BY-SA 4.0

Aurorafjäril. Bild: Rosenzweig Licens: CC BY-SA 3.0

Citronfjäril, Bild: Sarefo Licens: CC BY-SA 3.0

Makaonfjäril. Bild: Thomas Bresson. Licens: CC BY 2.0

Nässelfjäril. Bild: Didier Descouens. Licens: CC BY-SA 4.0

Puktörneblåvinge. Bild: Luc Viatour Licens: CC BY-SA 3.0

Påfågelöga. Bild: Korall Licens: CC BY-SA 3.0

Sorgmantel. Okänd fotograf

Storfläckig pärlemorfjäril. Bild: Korall Licens: CC BY-SA 3.0

Vitfläckig Guldvinge. Bild: Algirdas Licens: CC BY-SA 3.0

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!