Skjutning på Östermalm kopplad till bombdåd

Den 11 maj utbröt det bråk mellan flera personer vid Fältöverstens köpcentrum vid Karlaplan på Östermalm vid tretiden på eftermiddagen. Flera skott avlossades och två personer träffades i benen. Den ena personen påträffades av polisen på platsen medan den andra personen greps en bit därifrån.

Alla de inblandade personerna i bråket är från Stockholms innerstad förutom en som kommer från västra Stockholm. Båda de som skottskadats är tonåringar.

Flera personer greps av polisen samma dag som skjutningen. Tre personer förhördes men släpptes igen. En av de skadade personerna är anhållen som misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Den misstänkte är tidigare dömd för rån och det rör sig om en 16-åring som i media kallas barnskådespelare. Både den misstänkte såväl som målsägaren är enligt media tonåringar. Målsägaren är väl sannolikt den andre skottskadade.

Den misstänkte

Den misstänkte är sannolikt om en person som är bosatt på Gyllenstiernsgatan på den adress där det inträffade ett bombdåd den 13 januari 2020. De som har misstänkts för att ha utfört bombdådet tillhör Bandidos men ingen person har åtalats för det.

Under 2019 och 2020 har den misstänkte varit misstänkt för över 20 olika brott, flertalet är våldsbrott. Han är även dömd för flera brott som rån, vapenbrott, misshandel samt narkotikabrott. Straffen han fått har varit ungdomsövervakning. Han har också utsatts för en lång rad övergrepp under sin uppväxt:

En LVU-utredning som görs under 2020 avslöjar bristande skolgång och instabila hemförhållanden som lett till placering på SiS-hem.

”Sedan år 2018 har det inkommit ett 30-tal orosanmälningar främst från skola och polis med oro för [NN] socialt nedbrytande beteende”, står det i utredningen.

”Han umgås i kretsar där droger och kriminalitet förekommer. Han är även aggressiv, utåtagerande och har dålig impulskontroll”.

Ett flertal utredningar som gjorts genom åren tecknar samtidigt bilden av svåra hemförhållanden med både verbalt och fysiskt våld, ända sen 16-åringen var ett litet barn.

Andra brott med en viss koppling

En annan person, numera 17-år gammal person som medverkat i samma produktion som 16-åringen, dömdes för sin del till ungdomsvård i december 2020 för grov misshandel. Händelserna utspelade sig i Skaraborg under augusti 2020 och innefattar ett antal grova brott både inom gänget och mot en annan man som utsattes av dem.

Vid den sista händelsen, en grov misshandel av en av 15-åringarna som var inblandade i de grova brotten. Han slogs bland annat med hammare, brändes med cigaretter, knivskars på flera ställen och fick ena fingret avskuret med en brödkniv.

Det äldste av männen, Karl Fahlström, som då var 27 år gammal och tonåringen som numera är 17 år gammal men då var 15 år gammal åtalades för det brottet. Fahlström dömdes till sex år och sex månader i fängelse. En då 26-årig man, C@rl Thunb™rg, fick två och ett halvt års fängelse för människorov mindre grovt brott och grov utpressning. En då 15-år gammal person dömdes till till ungdomsvård för samma brott. Slutligen friades en 15-åring helt.

PS. En märklig sak med polisingripandet vid Fältöversten var att de flesta som polisen frihetsberövade på plats tycks ha varit svarta. Detta trots att alla inblandade tycks vara vita. Det är svårt att förklara polisens agerande med nåt annat än rasism.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!