Gängland Eskilstuna – Årby och Skiftinge

Eskilstuna har väldigt länge haft problem med kriminella grupperingar. Redan 2009 fick staden en fullvärdig lokalavdelning (chapter) av Hells Angels MC efter att det funnits en supporterklubb under några år. De har dock inte gjort så mycket väsen av sig även om polisen i juni 2021 gjorde en knarkrazzia mot klubbens lokaler.

Men rent generellt har kriminaliteten hos medlemmar i Hells Angels överskuggats av brottsligheten i ett par förortsgäng i de försummade stadsdelarna Årby och Skiftinge. Gäng från de två stadsdelarna har hamnat i konflikt med varandra. Även stadsdelarna Fröslunda och Råbergstorp där flera skjutningar inträffat kan betraktas som försummade områden liksom Lagersberg.

En redan orolig situation har under det senaste året eskalerat i en lång rad skjutvapenincidenter. Skjutningar har dock skett även tidigare.

Skjutningar

Redan 2013 skedde ett uppmärksammat gängrelaterad skjutning. Då mördades Siamak Haghpasand (Sigge) den 26 augusti 2013 utanför vårdcentralen i Skiftinge. Denne betraktades vid tillfället som en ledande person i Black Cobra. En man vid namn Aziz Yayan figurerade som tänkbar gärningsman i samband med det mordet.

Den 17 april 2020 skottskadades en man i 20-årsåldern svårt på Karl Hovbergsgatan utanför skolan Skiftingehus i Skiftinge. Bara några dagar senare greps en man som misstänkt. Också han var i 20-årsåldern. Det är osäkert om det ledde till nån rättegång.

Den 28 juni 2020 sköts Aziz Yayan från Skiftinge ihjäl. Det skulle kunna var hämnd för mordet på Siamak Haghpasand år 2013.

Men mordet på Yayan kan också ha varit enhämnd för mordet på Jonas Axelsson i Årbyskogen den 24 augusti 2018. Yayan och Haghpasand anses tidigare ha tillhört den kriminella grupperingen Black Cobra. Jonas Axelsson var själv dömd för två mord som han också suttit i fängelse för:

1996 dömde Svea hovrätt mannen till fängelse i åtta år för att ha mördat en man med en kniv i Eskilstuna – ett mord som han enligt domen begått när han var ute på permission från anstalten där han avtjänade ett straff för försök till mord.

Han placerades på Tidaholmsanstalten och ett år senare mördade han där en man i anstaltens träningslokal. Enligt domen hade han tillsammans med två andra män sökt upp offret som satt och gymmade, attackerat honom med kniv, gömt kniven och gått och duschat. Han dömdes då till ytterligare tio års fängelse.

Mordet på Yayan kan också ha varit början på ett skede där yngre förmågor tog över knarklangning och liknande i Skiftinge. Kanske är det mera troligt.

Domar

För mordet på Jonas Axelsson häktades tre personer, Abdulsatt@r Al-Nua@imi, Omar El-Zaqzouq och R@fat El-Shub@ki. Omar El-Zaqzouq som anses vara en ledande person i den kriminella miljön i Eskilstuna. Han frikändes i Eskilstuna tingsrätt men dömdes till livstids fängelse i Svea hovrätt år 2022 för mordet på Jonas Axelsson år 2018 och ett mordförsök år 2021. Även vad det gäller mordförsöket hade tingsrätten tidigare friat honom. I Eskilstuna tingsrätt dömdes han dock för grovt vapenbrott till fängelse i 2 år och 9 månader.

Abdulsatt@r Al-Nua@imi åtalades också och dömdes till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott i hovrätten. Några veckor efter mordet i Årbyskogen försökte mannen, som var bekant med 35-åringen, att komma åt mordvapnet som hade gömts i skogen. Gömman stod under bevakning av polisen och mannen greps efter att han varit framme och gjort grävande rörelser på platsen. Han friades ett år innan dess i Svea hovrätt för ett annat grovt vapenbrott. Eskilstuna tingsrätt hade då dömt honom till fängelse i tre år och nio månader.

Det mordförsök som Omar El-Zaqzouq dömdes för i hovrätten inträffade i maj 2021 i Råbergstorp, Eskilstuna. ytterligare en man, Moh@mm*d Aq*l, var häktad i ärendet. Den som utsattes för mordförsöket var N™ur B@cho.17 maj greps Omar El-Zaqzouq vilket ledde till att ett flertal bilbränder anlades i Eskilstuna dagen efter. Tre personer med koppling till samma kriminella nätverk som El-Zaqzouq greps för att ha anlagt flera av bränderna.

Konflikt

Därefter tycks det ha uppstått en konflikt mellan en kriminella grupperingar med bas i Årby och en annan med bas i Skiftinge. Orsakerna till konflikten är oklara men gripandet av El-Zaqzouq tycks ha inneburit att tidigare stabila förhållanden som upprätthölls av honom och några nära lierade tycks ha brutit ihop med osämja som följd.

Den 15 oktober 2021 sköts det i Råbergstorp återigen. Nu på Domaregatan. Två män greps som misstänkta en kort tid efter skjutningen. I april 2022 åtalades de för mordförsök. De åtalade kallas Abbe respektive Saman. En månad efter denna skjutning sköts en person igen.

Den 20 november sköts en 14-årig pojke i ryggen på Slånbärsvägen i Fröslunda, Eskilstuna. En man vid namn H*nok T*khulu häktades i slutet av november 2021 som misstänkt för mordförsök. Senare häktades ytterligare en person, Haym@n B@sim Z@mil.

Upptrappning

2022 trappades skjutandet i Eskilstuna upp. I januari, närmare bestämt den 26:e, skadades en man från Årbynätverket i en skjutning. en man från Skiftingenätverket greps men släpptes. Den 7 februari sköts det mot en pizzeria i Årby varvid flera rutor gick sönder. 13 mars sköts det i Årby centrum. Ingen tycks ha skadats. Sju unga personer från Årbynätverket ska ha häktats för grovt skyddande av brottsling. De misstänks för att ha plockat bort spår av skjutningen och slängt dessa i en gatubrunn för att förvilla polisen.

25 mars sköts det i Viptorp. Den 26 mars skottskadades en man i 20-årsåldern vid en skjutning i närheten av några fotbollsplaner på Årybygatan i Årby, Eskilstuna. Personen som träffades av skotten kan enligt polisen ha träffats av misstag.

Den 18 april sköts det det i Fröslunda. Ingen skadad. 27 april var det återigen en skjutning i Årby. Tre personer i en bil försökte köra på en fotgängare. Denne öppnade då eld mot bilen med en pistol. De tre personerna i bilen greps efteråt. En av de tre greps också efter skjutningen i Årby den 13 mars.  Den 12 maj small det igen. Denna gång mellan Årby och Skiftinge. En man blev skottskadad. Polisen är dock osäker op om den skjutningen har någon koppling till konflikten mellan Årbynätverket och Skiftingenätverket.

Helt klart skjuts det rätt mycket i Eskilstuna. Men få personer tycks bli skadade och ännu färre dödade.

Läs mer:
  1. Gängland Örebro
  2. Om gängland Södertälje
  3. Gängland Västerås – Bäckby och Bjurhovda
  4. Gängland Norrköping och Linköping

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!