Knark och kriminalitet på arbetsplatsen

Expressen har idag ett reportage om knark och brottslighet på Volvo Personvagnar i Torslanda. För den som vet hur det är att arbeta på bandet i en bilfabrik är det inte förvånande att det kanske förekommer en del missbruk av droger på fabriken. Speciellt tycks det idag handla om missbruk av tramadol. Men säkerligen förekommer cannabis (hasch och marijuana) samt amfetamin också.

Droger

Redan på 1970-talet när flera av mina vänner i Stenungsund arbetade på Torslandafabriken förekom det en hel del droger på fabriken. Inklusive försäljning av hasch och amfetamin.  Likadant var det på varven och i hamnen. Jag arbetade ihop med en man i Skarvikshamnen, en av oljehamnarna, och han var ständigt påtänd då han rökte hasch varje dag.

På den gråfirma min farfar och flera släktingar arbetade var alkoholmissbruk normalt och amfetaminmissbruk vanligt. De utförde arbeten på varven, i hamnen och på raffen (raffinaderierna).

När jag arbetade på Saabs växellådefabrik på 1980-talet fanns det också folk som var påtända, påverkade av narkotikaklassade läkemedel eller fulla på arbetsplatsen. Det fanns garanterat också handel med olika sorters narkotika även om jag inte hade någon kännedom om det på den tiden.

På Saab fanns det dessutom rena illegala spelklubbar där folk från Jugoslavien spelade bort sina pengar, bilar och hus. Spelandet försigick i fläktrum samt övergivna och bortglömda lokaler i äldre byggnader. Det fanns gott om sådana lokaler. Säkerligen fanns liknande saker på andra arbetsplatser.

Stöldbrottslighet

På plast-, bilklädsel- och tapetfabriken Becker-Galon skötte en man en prostitutionsverksamhet samtidig med arbetet. Prostitutionen ägde inte rum på fabriken men jag misstänker att han sålde kvinnor till folk på arbetsplatsen. En av de kvinnor han sålde var hans fru. På Pripps bryggeri som låg bredvid stals stora mängder öl. En del såldes troligen till illegala klubbar.

Stölder var dock inget vanligt på Saab och handlade sannolikt mest om handskar och småverktyg. På Volvo Torslanda under 1970-talet var det mycket vanligare. Där stals reservdelar till bilar som sen kunde säljas svart till bra pris. I oljehamnen stals motorolja och smörjolja. En gång stals faktiskt en hel tankbil med olja och en hel del personer tog ut dunkar med motorolja och smörjolja varje dag.

Jag är säker på att stölderna är betydligt färre idag så på det sättet har nog brottsligheten minskat. Minskningen är troligen ganska kraftig över tid.

Våldet på Torslandafabriken

Sammantaget tror jag därför att brottsligheten på arbetsplatserna minskat och är betydligt lägre idag än de en gång i tiden var. Detta trots de beskrivningar som ges i GT-artikeln:

Det är natten mot den sjätte februari 2020 och en chef har just fått sin bil sprängd i luften på Volvo Cars personalparkering i Torslanda, på Hisingen.

Händelsen blev kulmen på en längre tid av oro kring användning, försäljning och förvaring av narkotika inne på Torslandafabriken som är en av Skandinaviens största arbetsplatser med sina 450 000 kvadratmeter och 6 500 anställda.

Men för bilbombens måltavla, den chef på fabriken som var ägare till bilen, slutade det inte där och då.

[…]

Först nu, över två år senare, har händelser kring sprängningen fått sitt rättsliga avslut när fängelsedomen fastställts mot en 31-årig man efter en lång rättsprocess.

Ingen har hittills dömts för själva sprängdådet, men 31-åringen låg bakom ett grovt utpressningsförsök som enligt domen är direkt kopplat till bildådet.

Bakgrunden till sprängdådet var att den dömde 31-åringen uppmanats att göra ett drogtest av den Volvo-chef som senare fick ta emot hot. 31-åringen vägrade, fick en varning och lämnade därefter företaget efter en uppgörelse.

Kort därefter sprängdes bilen.

Den 31-årige mannen var anställd i en arbetsledande funktion på Volvo. I polisutredningen framgår att han kunde bindas till hotbreven mot Volvo-chefen. Dessutom konstaterades att han har en stark koppling till ledarskiktet i det kriminella nätverk som brukar kallas Z-falangen eller Nätverk 421. Gänget har kopplingar till släkten Ali Khan och anses syssla med framförallt narkotikahandel.

Men kanske är det så att brottsligheten, våldet och drogerna på arbetsplatserna ökat de sensate 10 åren i jämförelse med hur var var på 2000-talet och 1990-talet. Men minskat i förhållande till 1970-talet.

Våld på arbetsplatser förr

Våld förekom på 1990-talet precis som idag även om ingen sprängde bilar i luften. Men de väntade utanför grinden och misshandlade folk. Det hände minst två gånger på Saab och jag vet att de på Pååls (idag Pågens) fick smuggla ut en arbetskamrat över staketet mot motorvägen då tungt kriminella väntade på honom utanför entrén. Även här hände det några gånger att folk råkade illa ut utanför fabriken. I de fallen handlade det om att rasister överföll invandrade arbetskamrater.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!