Gängland Göteborg – Frölunda

Enligt uppgifter i GP och från polisen går det att hävda att det finns tre kriminella nätverk i Frölunda och Tynnered. Två av dem, i GP kallade M-falangen och G-falangen, har sen lång tid tillbaka legat i blodig konflikt med varandra.

Det tredje gänget kallas av GP för Z-falangen (polisen kallar dem Nätverk 421) och dominerar enligt dem narkotikaförsäljningen kring Frölunda Torg. Av allt att döma har detta gäng band till det kriminella nätverk som finns kring släkten Ali Khan med bas i Hammarkullen och Hjällbo.

Narkotikaaffärer

En ledande person i Z–falangen är Ziad Abouali som greps redan i februari 2010 i en omfattande razzia mot kriminella i Frölunda. Sammanlagt greps 18 personer varav 9 häktades.

De misstänktes för narkotikabrott och grova bedrägerier. Bland annat ska de ha använt sig av andra personers identitet för att köpa hemelektronik till ett värde av minst 500 000 kronor. Några av dem misstänktes också leda och dirigera försäljning av narkotika medan de övrigavar försäljare. Man gjorde även ett antal beslag som stärker misstankarna. Beslagen handlar om narkotika, vapen, stöldgods och bevismaterial angående bedrägerier.

De som häktades var Ziad Abouali, hans två bröder W@jih Abou@l# och B@ch#r Abou@l# samt G*rardo T@quichir# Dur@n, D@ni*l N*ns#ng, G*orgis Az#z, Hos*#n Kh@n, Az@d Kurd@l# och Rob#n Ar#f El Moh@m*d. Senare samma år åtalades Ziad Abouali för grov misshandel för att ha skjutit en man i benet på uppdrag av en man vid namn Wisan Khadim. Dessutom för att ha anlitat tre personer för att misshandla en rektor. Också detta på uppdrag från Khadim. Wisam Khadim dömdes 2011 till livstids fängelser för två mord i samma rättegång som också hanterade misshandelsfallen.

Hållt sig undan konflikter

Deras position har delvis kunnat byggas upp på grund av konflikten mellan M-falangen (Vermahmood) och G-falangen (Goulara) som lämnat ett vacuum i de västra stadsdelarna. Detta på grund av att många i de två krigande falangerna sitter inne eller har flytt till utlandet men flera personer har också blivit dödade.

Frölunda Torg har så länge jag kan minnas varit centrum för knarkhandel och det är ett ekonomiskt lukrativt område för de som tjänar pengar på denna olagliga handel. Gängen har genom de senaste 50 åren avlöst varandra. Förr gick det dock inte  lika våldsamt till som idag. Det är väl värt pengarna att ta begränsade konflikter för att kontrollera knarklangningen vid Frölunda Torg.

Avhopp

Några av det senaste årets olika våldsdåd i form av bilbränder har kopplingar till Z-falangen och konflikter som uppstått inom denna. Bland annat på grund av ett avhopp från en gängmedlem, idag 21 år gammal. vilket lett till upprepade mordförsök mot honom och attentat mot hans familj. I juni i år utsattes han för ett mordförsök på Doktor Sydows gata i Guldheden då en 17-årig barndomsvän försökte skjuta honom.

Skytten dömdes nyligen för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Tingsrätten ansåg att skotten avlossades i syfte att skrämmas och det alltså inte vara ett mordförsök. Genom att 21-årig medverkade i utredningen anser hans tidigare vänner att han är en tjallare (golare) och därför borde dödas.

I början av september misshandlades han grovt med en sparkcykel av ett maskerat gäng. Misshandeln ägde rum i garaget till den fastighet i Tynnered där han bor med sin familj. Även fadern och systern utsattes för misshandel vid samma tillfälle. Fyra unga män med anknytning till Z-falangen häktades senare som misstänkt för dådet.

Några veckor senare sattes pappans bil i brand i samma garage. Klotter i området med budskapet ”gola inte” dök upp under samma natt. Förutom faderns bil förstördes delar av garaget och ytterligare 50 bilar fick rökskador. En barndomsvän i 20-årsåldern misstänks för att ha anlagt branden.

Så sent som i våras dömdes 21-åringen till fängelse i ett år och nio månader för grov misshandel efter att tillsammans med barndomsvännen i 20-årsåldern ha attackerat en man vid Opaltorget. Även barndomsvännen som misstänks för den anlagda branden dömdes för det brottet. Då hade konflikten ännu inte uppstått och 21-åringen inte hoppat av det kriminella livet. 21-åringen ska nu flytta från Göteborg och få en ny identitet.

Bilbränder

Flera av de som sitter åtalade för bilbränderna i Frölunda förra året anses vara knutna till Z-falangen och det finns sen tidigare en känd trolig koppling mellan släkten Ali Khan och bilbränderna. Men det är stor osäkerhet när det gäller dessa uppgifter och GP:s rapportering kring detta måste tas med en nypa salt. Mycket tyder på att både media och polis överdriver och fabulerar en del kring bilbränderna.

Branden i Gåsmossen i Askim ska enligt GP också hänga ihop med konflikten i Z-falangen att göra då en av de misstänkta för misshandeln av 21-åringen har koppling till Gåsmossen. Men det kan också handla om hot mot ett vittne i den det stora bilbrandsärendet. Därefter har konflikterna blivit vanligare för medlemmarna i Z-falangen.

Mordförsök

Den 19 mars 2019 utsattes Ziad Abouali för ett mordförsök i form av ett sprängdåd. Hans fiender försökte spränga honom i luften med en bilbomb. En inhyrd mördare från Stockholm (Hässelby) vid namn Tareek El Damerji dömdes för mordförsöket.

Medlemmar i Z-falangen blev beskjutna på Topasgatan i Tynnered i april 2020.

I början av september greps Ziad Abouali som misstänkt för att ha varit inblandad i smugglingen av det så kallade ostkokainet. Han kopplas av polisen till encrochatalias som förekommer i samband med ostkokainaffärerna. Själv förnekar han att är hans alias och all koppling till kokainet. Vid husrannsakan i samband med gripandet i beslagtogs 130 000 kronor i kontanter (en hel del gömt i ett paket med cornflakes) i hans bostad. Dessutom fem skyddsvästar, en sedelräknare, två uppsättningar walkie-talkies, två mörkerkikare och en balaklava.

I september i år uppstod ett större bråk med tillhyggen på Distansgatan i Flatås. Det ska ha varit Z-falangen och Hjällbonätverket som tillsammans slogs mot personer från G-falangen från Tynnered. Det hela följdes av ett försoningsmöte på McDonalds på Avenyn.

Läs mer:

#Uppdaterat 2021-12-13