Tre döda och fyra skadade i Köpenhamnskjutning

Tre personer, två 17 år gamla danska medborgare och en 47-årig rysk medborgare som bor i Danmark dog i skjutningen på det danska köpcentrat. Fyra personer, varav två svenska medborgare, skottskadades. De svenska medborgarna är en 50-årig man och en 16-årig flicka. De två andra som är danska medborgare är en 40-årig kvinna och en 19-årig kvinna. Alla är allvarligt skadade men stabila enligt den danska polisen.

Enligt uppgifter från danska polisen är offren slumpmässigt utvalda och det verkar inte finnas nåt särskilt motiv bakom vilka som blev skjutna.

Dessutom finns det ett antal personer med mindre skador som dock inte är skottskador utan de har skadat sig under flykten från köpcentrat.

Den danska polisen uppger att det inte finns något tecken på att det handlar om ett terrordåd. Inte heller finns det något tecken på att den gripne skytten hade någon medbrottsling. Polisen har känt till mannen men inte för nån allvarlig typ av brottslighet.

Psykiska sjukdom

Innan skjutningen hade mannen lagt ut bilder på Instagram och filmer på Youtube där han poserar med ett gevär och en pistol samt bilder där han nedkletad med blod låtsas vara död. I samband med detta har han också skrivit uttalanden där han menar att en antipsykotisk medicin inte fungerar:

I den seneste video, der hedder ’i don’t care’ og varer lidt under to minutter, sidder den mistænkte med en stor riffel.

En riffel, der ligner den, som den mistænkte på billeder fra Field’s gik rundt og skød med.

På videoen sidder den 22-årige mand og retter riflens munding mod sit hoved, mens han stirrer ind i kameraet.

I den lille tekst under videoen står der:

’Quetiapine doesn’t work’.

Quetiapin er et medicinsk middel, der bruges til at behandle psykotiske lidelser. B.T. kan dog indtil videre ikke bekræfte, om den 22-årige mand har været behandlet i psykiatrien.

Det handlar alltså troligen om en man med psykiska problem. Han är känd från psykvården.

Enligt polisen var vapnen, ett jaktgevär och en pistol, som mannen haft tillgång till helt lagliga vapen även om det inte verkar ha varit den gripne mannen som hade licens för dem. När mannen greps var han beväpnad med ett gevär och en kniv. Någon pistol har så vitt det är känt inte hittats.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!