Polisen fabulerar om heroin

I radioprogrammet ”I lagens namn” hävdar några poliser att heroinpriserna sjunkit kraftigt under 2021 och 2022 efter att de ökat kraftigt under åren 2018-2020. Dessutom hävdar de att beslagen var extra stora åren 2018-2020. Problemet med deras påståenden är att de båda är helt felaktiga. Falska nyheter. Poliserna i radioprogrammet fabulerar helt enkelt.

Radions journalister har samtidigt gjort ett dåligt jobb. De har uppenbart inte brytt sig om att kolla om uppgifterna stämmer. Det är nämligen lätt att kolla. CAN publicerar nämligen regelbundet prisinformation för narkotika. Den senaste rapporten sträcker sig fram till 2021.

Priser

Rapporten visar något sjunkande priser för heroin under åren 2018-2020. Alltså motsatsen till vad poliserna i radioprogrammet hävdar. Däremot kan en liten uppgång för brunt heroin ses under 2021.

Beslag

När det gäller beslagen av narkotika som poliserna i programmet hävdar ökade under åren 2018-2020 så står det så här i rapporten:

Perioden 2020–21 var beslagen högre jämfört med perioden 2017–2019, utom för heroin och ecstasy som låg på relativt oförändrad nivå. Beslagsökningen kan bero på logistikproblem för smugglarna i samband med pandemirestriktionerna, liksom att svensk polis under 2020 och 2021 fick tillgång till konversationer från krypterade chattjänster som använts av olika kriminella grupperingar (EncroChat, Sky ECC och Anom). Att beslagsökningarna skulle förklaras av kraftigt ökad konsumtion under dessa år bedöms som mindre sannolikt.

Falska uppgifter och dåligt jobb

Beslagen av heroin var alltså inte högre under perioden 2028-2020 och har inte varit lägre under åren efter det. Uppgifterna om detta som förs fram i radioprogrammet är felaktiga. Det går helt enkel inte att lita på vad enskilda poliser säger. Deras uppfattningar är baserade på fördomar och personliga erfarenheter. De säger väldigt lite om hur det egentligen är och kan inte användas som bas för generella påståenden om nånting. Det är sagor och anekdoter. Så kallad anekdotisk bevisning. Det är inte värt nånting och har inget med sanningen att göra.

Journalisterna som gjort programmet har inte gjort sitt jobb utan de har producerat genuint falska och felaktiga uppgifter. Sveriges Radio fungerar uppenbart som producent av fake news. Inte på grund av att de vill det utan på grund av inkompetenta journalister.

Läs mer om heroin:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!