Kokain smugglades med privatflygplan

Att smuggla och transportera narkotika med privatflygplan är något som ofta syns i filmer som handlar om de colombianska kartellerna och knarkbrottslingar i USA. De flyger från små omöjliga landningsplatser och flygfält i Colombia eller nåt centralamerikanskt land och släpper narkotika i träskmarken i Florida eller nåt liknande. Eller så landar de på nån obskyr flygplats i ingenstans. Jag misstänker att hela sceanriot spelar en större roll i filmens värld än i verkligheten. Men det förekommer. Till och med i Sverige.

Landskronafallet

I mars 2016 greps en grupp narkotikasmugglare i samban med en flygning med privatplan från den lilla flygplatsen Drachten i närheten av Groningen i Nederländerna till Landskrona i Skåne. Nederländsk polis bedrev spaning på flygfältet i ett helt annat ärende. De observerade därvidlag det svenska flygplanet och såg att en person lämnade planet och gick mot flygplatsbyggnade, Han frågade efter taxi men blev i stället erbjuden skjuts in till centrum av en flygplatsanställd och så blev det.

Inne i Drachten träffade han en man på en servering. Mannen som identifierade som en person från Helsingborg överlämnade en svart resväska till svensken som bär namnet Cazimir Silviu-Adrian. Han kartlades och visade sig ha haft  kontakter med kända kriminella konstellationer i Nederländerna. Efter 40 minuter var han tillbaka på flygplatsen. Då det hela verkade skumt informerade nederländsk polis den svenska polisen. Cazimir Silviu-Adrian greps i Colombia i februari 2017.

Flygplanet landade på den lilla flygplatsen Viarp varvid piloten och en passagerare greps. Dessutom beslagtogs de 18 kilo kokain som polisen hittade i flygplanet. Planet hade de lånat av en flygklubb i Skåne. Ytterligare två personer greps senare. En av dem var sannolikt organisatören. Han åtalades aldrig. Dessutom fanns ytterligare en misstänkt som inte åtalades i huvudrättegången.

Åtal och domar

Tre personer åtalades så småningom för smugglingen. Båda personerna som greps i flygplanet var piloter. En av dem var en välkänd brottsling, Maximilian Kutti och den andre en tidigare trafikpilot Jimmy Sandgren. Förmodligen skulle Sandgren ensam genomföra flygningen en enlighet med ursprungsplanen men omständigheter gjorde istället att Kutti var pilot under flygningen. Den som skulle hämta narkotikan var Abdeljalil Mortada. Alla tre männen dömdes till fängelse i tingsrätten. Abdeljalil Mortada fick 6 år och 3 månader medan de båda andra fick 6 år. I hovrätten skärptes straffen till 7 år och tre månader respektive 7 år.

I maj 2017 ställdes Cazimir Silviu-Adrian inför rätta. Även hand dömdes till fängelsestraff.

Ljungbyärendet

I december 2015 följde polis i Västerås efter en okänd man som betedde sig misstänkt och nervöst. En stund senare grep polisen mannen när han precis klivit ur en bil med ett kilo cannabis i en orange Stadium-kasse.

Mannen som överlämnade kassen med knark i bilen till Västeråsmannen var en person från Örebro. Mannen skickade direkt efteråt­ ett sms med två tummar upp till en kompis i Örebro. De två männen kartlades därefter av polisen. De visade sig faran kors och tvärs i Sverige. Vid ett tillfälle i mitten av januari 2016 mötte de upp en person från Täby på ett ensligt beläget flygfält i Småland. De lastade över skidfodral och kartonger från Täby­bons flygplan till en hyrd skåpbil. När männen senare samma dag skulle  bära in grejerna i en lägenhet i Örebro slog polisen till.

De nio skidfodralen, kartongen och en plastpåse visade sig innehålla 51 kilo marijuana och nästan 29 kilo hasch. I lägenheten hittade polisen ytterligare 1 kilo amfetamin, 29 kilo cannabis och spår av kokain på en köksvåg.

Åtal och domar

De båda männen från Örebro åtalades redan på hösten 2016 för grovt narkotika­brott. De betecknades i åtalet som transportörer i ett större kriminellt nätverk. En av dem dömdes till 4,5 år fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott och den andre till 6 års fängelse för samma brott.

Mannen från Täby, Tord Häversjö, greps den 30 november 2016 när han tog emot 72 kilo hasch från en man från Järfälla.

I mars 2017 åtalades Häversjö tillsammans mannen från Järfälla, en då 24-årig man. Häversjö åtalades för grov narkotikasmuggling vid två tillfällen och grovt narkotikabrott vid tre tillfällen. Mannen ska ha smugglat narkotika med privatflygplan vid ett flertal tillfällen. Bland annat från Barcelona i Spanien. I januari 2016 ska det ha handlat om en okänd mängd narkotika och vid ett senare tillfälle två veckor senare handlade det om cirka 50 kilo marijuana och nästan 29 kilo hasch.

Den 50-årige professorn Häversjö dömdes i april 2017 i tingsrätten i till fängelse i sju och ett halvt år för två fall av grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Den 24-årige mannen fick för sin del fängelse i fyra och ett halvt år för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott av normalgraden.

Norge och Irland

I december 2020 släpptes stureplansmördaren Tommy Eriksson (han hette tidigare Tommy Zethreus) ur fängelset. Då polisen misstänkte att han var inblandad i narkotikasmuggling följde de efter honom. Det visade sig att han träffade den pilot som 2017 dömdes för smuggling av narkotika från Barcelona. Tord Häversjö. Mannen kunde kopplas till ett kriminellt nätverk där också en annan pilot ingick. En av de som smugglade narkotika till Landskrona. Efter ett möte med personer från den aktuella narkotikaligan köpte Tommy Eriksson ett flygplan till ligan.

Planet användes senare av narkotikaligan för transport av 223 kilo cannabis från Danmark till Norge i början av februari 2022. Planet flögs då av de två piloterna. En norsk man tog emot narkotikan. Han stoppades av polis i närheten av flygplatsen. Han har dömts till ett långt fängelsestraff.

I slutet av februari var det dags för nästa knarkflygning. De två piloterna och en annan man i ligan flög då från Belgien till Irland med 50 kilo kokain i lasten. Männen greps när de landade på den irländska flygplatsen och har suttit häktade sedan dess.

De två piloterna och ytterligare en man har nu åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott. Tommy Eriksson har åtalats för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Han förnekar brott.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!