Stureplansmorden – en av de värsta skjutningarna

Stureplansmorden ägde rum den 4 december 1994 vid Stureplan i Stockholm. Tre personer dömdes till långvariga straff för morden och 7 personer dömdes till kortare straff för inblandning.

De tre som dömdes till längre straff var Tommy Zethraeus, Guillermo Márquez Jara och Farshad Doosti. De hade varit på nattklubben Gino innan händelsen. Efter det fortsatte de sen till Sturecompagniet men vid ingången var det kö. De tre nekades inträde. Márquez Jara hamnade i bråk med en av vakterna. När polisen anlände tog de Márquez Jaras personuppgifter. I samband med det slog Márquez Jara till vakten Joakim Jonsson. När Zethraeus och Márquez Jara efteråt lämnade centrala Stockholm i bil kom det upp ett förslag om att hämta ett vapen för att kunna återvända till Sturecompagniet, skrämma vakten Jonsson och misshandla honom.

De hämtade en automatkarbin i Hagsätra och återvände senare till centrala Stockholm i bil. Med i bilen fanns också Doosti. Bilen kördes av 21-åringens yngre bror som parkerade bilen vid Engelbrektsplan på Birger Jarlsgatan och sedan väntade vid bilen på att de tre andra skulle återvända. De tre promenerade genom Humlegården och Márquez Jara bar enligt domen vapnet. För tingsrätten uppgav Márquez Jara att han inte ville återvända till Sturecompagniet, alternativt att de istället skulle överfalla vakterna när vakterna var på väg hem men blev övertalad av de andra.

Morden

Strax efter klockan 5 på morgonen återkom de till Stureplan. Márquez Jara överlämnade vapnet till Zethraeus som började skjuta. Han träffade de vakter och gäster som befann sig i entrén till Sturecompagniet. Fyra människor dödades: Katinka Genberg, 21, Daniella Josberg, 22, Kristina Oséen, 21, och dörrvakten Joakim Jonsson, 22. Över 20 personer skadades fysiskt och andra fick psykiska skador.

Efter skottlossningen sprang de tre gärningsmännen tillbaka mot Humlegården, korsade Birger Jarlsgatan och tillbaka till bilen. Efter att ha sovit över hos en kompis i Årsta gömde de sig i en sommarstuga i tre dygn. På kvällen den 7 december åkte de hem till en bekant som bodde i ett ensligt beläget hus på Svartsjölandet i Mälaren. Strax efter att de lämnat platsen greps de klockan 22:02 av polisen vid en vägspärr på Kärsö.

Den 22 december häktades ytterligare två personer, Farshad Doosti samt dennes lillebror Fariborz Doosti. Den ene för medhjälp till mord, den andre för skyddande av brottsling.

Åtalen

När chefsåklagare Jan Danielsson lämnade in åtalet var tio personer åtalade i samband med morden. Enligt åtalet var det Zethraeus som sköt ihjäl de fyra personerna. Även Márquez Jara deltog aktivt i händelsen. Dessutom åtalades de två bröderna för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Den ene av bröderna var närvarande vid skottlossningen, den andre hade fungerat som chaufför på natten efter skottlossningen.

En man och en kvinna åtalades för olaga vapeninnehav eftersom det i deras lägenhet i Hagsätra fanns en vapenarsenal. Det var därifrån som Zethraeus fick vapnet, en automatkarbin som stulits från norska hemvärnet. En då 24-årig man åtalades för skyddande av brottsling då han morgonen efter morden hämtat de två gärningsmännen i Årsta och låtit dem sova i hans lägenhet.

En då 23-årig man, en 22-årig kvinna och en 22-årig man åtalades för skyddande av brottsling. 23-åringen och den 22-åriga kvinnan hade gett gärningsmännen falskt alibi. Kvinnan åtalades också för att ha förvarat mordvapnet i en lägenhet i Solna. Hon överlämnade senare vapnet till den 22-årige mannen som kastade det i sjön Magelungen söder om Farsta.

Rättegången i tingsrätten

Under förundersökningen förnekade de två gärningsmännen brott och skyllde på varandra. Innan rättegångens början erkände Zethraeus att det var han som dödade de fyra dödsoffren. Enligt Zethraeus advokat Thomas Martinsson var avsikten inte att döda någon. I tingsrätten förklarade Márquez Jara att de tre strax innan dådet hade väntat i Humlegården och att han då försökt avstyra det hela. Den äldre brodern hade istället drivit på händelseutvecklingen och Márquez Jara hade fallit efter för grupptrycket. Han nekade till att han var inblandad i själva skottlossningen. Enligt vissa vittnesuppgifter i tingsrätten skall även Márquez Jara ha avlossat skott mot entrén.

I tingsrätten hävdade Zethraeus att både han och Márquez Jara ville avbryta det hela när de återvände till Humlegården innan skottlossningen. Han hävdade att det var Doosti som var drivande och att det var denne som bar vapnet genom Humlegården fram till Sturecompagniet. Vid ingången kände sig Zethraeus hotad när han såg hur en av vakterna tog fram något ur en innerficka. Därför gick fram och tog automatvapnet från Doosti. Den första salvan sköt han ner i marken. Doosti ropade samtidigt uppmuntrande till honom. En tredje salva var enligt honom själv ett misstag då någon bredvid honom ryckte honom i armen.

Doosti hävdade i tingsrätten att det var Márquez Jara som bar vapnet från bilen fram till Stureplan. Han bekräftade också att Márquez Jara innan skottlossningen tyckte att de skulle strunta i allt och åka hem. Han hävdade också att hans lillebror varit i stort sett ovetande om vad som skulle hända.

Pläderingar

Vid rättegången krävde åklagaren att Zethraeus, Márquez Jara och Doosti skulle dömas till livstids fängelse samt att den yngre brodern skulle få ett långt fängelsestraff. Zethraeus advokat Thomas Martinsson hävdade att Zethraeus inte hade haft uppsåt att döda och yrkade på brottsrubriceringen grovt vållande till annans död. Márquez Jaras advokat Claes Borgström yrkade på att denne var oskyldig och skulle frikännas. Även de två brödernas advokater Hans Göran Franck och Christian Åhlund yrkade att deras klienter skulle frikännas.

Domar

Målet behandlades av Stockholms tingsrätt mellan april och juni 1995. Tingsrätten fällde följande domar:

  • Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord samt flera fall av mordförsök[
  • Guillermo Marquez Jara dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för medhjälp till ett mord, medhjälp till grovt vållande till annans död i tre fall samt medhjälp till grovt vållande till kroppsskada i flera fall.
  • Den 21-årige äldre brodern, Farshad Doosti, dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till grovt vållande till annans död samt medhjälp till grovt vållande av kroppsskada.
  • Den yngre brodern, Fariborz Doosti, dömdes till två och ett halvt års fängelse för vållande till annans död, grov misshandel samt medhjälp till vållande av kroppsskada. Tingsrätten tog särskild hänsyn till dennes ålder.
  • En 24-åring dömdes till fyra månaders fängelse för skyddande av brottsling
  • Den 21-åring som sänkte vapnet i Magelungen dömdes till en månads fängelse
  • Mannen och kvinnan som hade vapenlagret i Hagsätra dömdes till två månaders respektive en månads fängelse för olaga vapeninnehav.
  • Den 22-åriga kvinnan dömdes till skyddstillsyn för att ha gett 19-åringen falskt alibi samt för att hon haft mordvapnet i sin bostad.
  • Den 23-årige mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha gett bröderna falskt alibi.
Hovrätten

Flera av domarna överklagades till Svea hovrätt. Hovrätten fastställde den 6 september 1995 domen mot Zethraeus men sänkte straffen för Márquez Jara och den äldre brodern från tio års fängelse till fyra års fängelse. De två sistnämnda fälldes endast för medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grovt vållande till kroppsskada. Enligt hovrätten var de två medvetna om att automatkarbinen var laddad men att de trodde att syftet endast var att misshandla vakten.

Medan tingsrätten ansåg det bevisat att de två var införstådda med att vakten eventuellt skulle dödas och att de hjälpte till för att få det gjort ansåg hovrätten att det finns omständigheter som visar att detta inte är bevisat. En sådan omständighet var att Márquez Jara lämnade sina personuppgifter till polisen i samband med bråket. Enligt hovrätten är det förvisso besvärande att de två var med och hämtade vapnet och visste att det var skarpladdat men att detta inte visar att de var med på hur vapnet skulle användas.

Högsta domstolen

Zethraeus, Márquez Jara och Farshad Doosti överklagade hovrättens domar till Högsta domstolen. Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd för domen mot Zethraeus. I februari 1996 höjde Högsta domstolen straffet för Márquez Jara och Farshad Doosti från fyra års fängelse till sex års fängelse för medhjälp till grovt vållande till annans död och för medhjälp till grovt vållande till kroppsskada.

Enligt Högsta domstolen hade Márquez Jara och 21-åringen klart för sig att människor skulle kunna komma till skada men att de struntade i denna risk. Domstolen konstaterade att det handlade om ”medveten oaktsamhet av mycket allvarligt slag med synnerligen långtgående följder” och att dådet inte hade kommit till stånd utan Marquez Jaras och Doostis medverkan. Domstolen ansåg dock att det inte visats att de två haft ett direkt uppsåt att döda och att det därför inte gick att döma de två till livstids fängelse.

Fängelsestraff och frigivning

Den livstidsdömde Zethraeus har dömts för ytterligare brott under sin fängelsetid på anstalten Hall. Även Márquez Jara dömdes för ett rån som ägde rum 1992 till ytterligare tre års fängelse.

Guillermo Marquez Jara frigavs villkorligt i december 2000 och har efter det flyttat till Chile.

Efter att ha avtjänat 14 års fängelse år 2009 försökte Zethraeus få sitt livstidsstraff tidsbegränsat, denna begäran fick han avslag på. 2018 omvandlades Zethraeus straff till 39 års fängelse och 2020 frigavs han villkorligt efter att ha avtjänat 2/3 av straffet.

Farshad Doosti och hans bror har bytt namn.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!