Den stora momshärvan – Halmstadsärendet

Den 20 juni 2022 dömdes 4 personer för skattebrott och nåringspenningbrott i flera företag. Flertalet av de dömda hör hemma i Helsingborg men det centrala företaget i deras del av den stora momshärvan var ett företag i Laholm.

Åtal

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg var de som hade väckt åtal för avancerade och omfattande misstänkta momsbedrägerier. Totalt avsåg misstankarna och domen 158 miljoner kronor i felaktigt redovisad moms. Bland de åtalade och dömda ingick en advokat som fungerat som bolagets omdbud..

Det misstänkta upplägget har skett genom ett bolag med säte i Laholm som handlat med mobiltelefoner och AirPods. För att slippa redovisa korrekt moms har man använt en avancerad konstruktion av fiktiv mothandel med telekomprodukter. Syftet har varit att konstruera oriktiga avdrag för ingående moms..

– Den här typen av brottslighet är svårutredd då det finns internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln. Detta är allvarlig, samhällsskadlig brottslighet som urholkar vår välfärd, sade vice chefsåklagare Lars Lithner vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande när åtalet lämnades in.

BJ Resurs AB

BJ Resurs AB var ett bolag i Laholm som under lång tid var vilande. Sommaren 2020 övertogs bolaget av Tomas Pettersson och Monica Pettersson inträdde som VD. Då hade Topmas Pettersson redan i april haft kontakt med Gohar Faiz om att använda bolaget i en så kallad momssnurra. I september 2020 genomförde sedan BJ Resurs AB sin första affär.  Efter detta ökade omsättningen i bolaget mycket snabbt. Bolaget gick från att ha 0 kr i omsättning till att i slutet av mars 2021 på papper påstås ha omsatt 880 miljoner kr.

I november 2020 sa Sparbanken Boken upp bolaget som kund. Därefter stod bolaget utan svenska konton. Däremot hade Gohar Faiz ordnat utländska konton åt bolaget på Bilderlings och Monetley. Den första momsdeklarationen, dvs. det första brottet, lämnades den 10 november 2020. Den 25 november 2020 skedde den första Euro-transaktionen på klientmedelskontot hos advokat Lars Andersson. Ett konto som användes av BJ Resurs AB när bolaget förlorade sin bankkontakt med Sparbanken Boken. Pengar strömmade in och ut på kontona och advokaten tycks ha haft kännedom om bolaget mycket stora rent fiktiva omsättning. BJ Resurs AB har gått i konkurs.

För kommunikationen mellan de åtalade personerna användes den krypterade kommunikationsappen Signal. Monica Pettersson har inte deltagit i denna kommunikation och har haft en obetydlig roll i brottsupplägget. Hon har skrivit under momsdeklarationer men har inte själv upprättat dem.

Tomas Pettersson och Monica Pettersson dömdes båda till fängelse i 4 år för grovt skattebrott och näringspenningtvätt. Tomas Petterson fick också näringsförbud i 5 år medan Monica Pettersson bara fick näringsförbud i 3 år.

Advokaten

Lars Andersson åtalades för grovt näringspenningtvättsbrott då han borde ha insett att bolagets enorma omsättningsökning var skum och slagit larm. Det gjorde han inte utan fortsatte ge tillåtelse för BJ Resurs AB att använda klientmedelskontot. Lars Andersson dömdes till 3 års fängelse för näringspenningtvätt. Dessutom fick han näringsförbud i 4 år.

Norrmannen

Gohar Faiz är norsk medborgare. Han har verksamhet bland annat i Turkiet och Holland. Det är han som administrerat ”momssnurran”. Dessutom hjälpte han till med att öppna bankkonton samt haft tillgång till bolagets bankkonton och kunnat logga in på dessa. Han gjorde affärer i bolagets namn, gav instruktioner till Tomas Pettersson hur han ska agera och hjälpte till med att producera osanna bokföringsunderlag. Han åtalades som huvudman för denna del av den stora momshärvan.

Faiz ägde bolaget LUX Electronics AB och när detta bolag försvann hade han istället företaget RR02 Emporia AB med samma adress. Detta bolag användes enbart för att skicka fakturor till BJ Resurs AB på varor som aldrig existerat. På pappret påstås bolaget ha omsatt flera miljoner kronor men det finns inga betalningar gjorda. Bolaget TDT Network Sweden AB (nedan TDT) påstås på samma sätt enbart ställt ut ”fejkade fakturor” och det finns inga betalningar i detta bolag heller. RUN Electronics AB och TMT Trading AB är två bolag som funnits i syfte att ta emot fakturor. Några verkliga affärer har inte genomförts. Dessa bolag har gått i konkurs.

BJ Resurs AB har även gjort påhittade affärer med några utländska bolag. De polska bolagen Menago Spolka och L&B Finance Spolka, det tyska bolaget Lindenorma GmbH och det belgiska CDS Belgium Service. Några verkliga affärer mellan bolagen kunde inte påvisas. Inga betalningar mellan BJ Resurs och de utländska bolagen förekommer. Alla bokförda affärer är påhittade. De utländska bolagen kontrollerades sannolikt av Gohar Faiz.

Gohar Faiz dömdes för medhjälp till grovt skattebrott till fängelse i 6 år.

Aspuddens

Aspuddens Distribution & Tryck AB var en s.k. ”hub” för påstådda och verkliga affärer. Varor som köptes och såldes har på pappret lämnats ut från Aspudden. Någon på företaget har  osanna frakthandlingar, osanna inköpsordrar och osanna inspektionsprotokoll av varorna samt haft kontakt med en person i Förenade arabemiraten till vilken frakthandlingarna skickats. En person på Aspuddens Distribution & Tryck AB åtalades i ärendet med frikändes.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!