Partiskatten skyddar mot privilegier och karriärism

Pariskommunen slog under sin korta tid – från mars till maj 1871 – fast att en lagstiftares inkomst inte fick överstiga en vanlig arbetares. Men inom arbetarrörelsen utkristalliserade sig redan före Första världskriget ett väl sammanhållet skikt av heltidsanställda politiker/funktionärer, som ekonomiskt höjde sig allt- mer över de arbetare de var satta att företräda. Historikern Kjell Östberg har i sin studie Byråkrati och reformism (1990) undersökt detta fenomen.

LO har beslutat att dess ordförande får tjäna högst 3,5 gånger mer än en industriarbetare. Därför kunde Susanna Gideons- son år 2020 lyfta en månadslön på 112 294 kronor. Alla 14 förbundsordföranden (förutom möjligen Musikerförbundets, som inte svarade på tidningen Arbetsvärldens kartläggning) har också en lön som ligger skyhögt över en genomsnittlig LO-medlems.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har dock tacklat problemet på ett konstruktivt sätt. Före kongressen i början av januari 2012 fanns det en uppmaning till välbetalda politiker inom de egna leden att varje månad betala 5 000 kronor till partiet. Denna kongress skärpte utformningen av denna ”skatt” och beslöt att ”ingen politiker i Vänsterpartiet ska få behålla mer än 5/8 av ett basbelopp”.

I dagsläget handlar det om att alla nettoinkomster över 30 188/månaden ska tillfalla partiet. I realiteten innebar det att exempelvis en riksdagsledamot kom att avstå ungefär dubbelt så mycket av sin nettoinkomst som tidigare.

Dessutom säger kongressbeslutet att alla kandidater till riksdag och EU före framtida val skriftligen ska förbinda sig att följa denna regel, och att även partirepresentanter i kommuner och regioner förbinder sig till det, om de efter ett val tilldelas en sådan typ av lukrativ post (beslutet gäller även eventuella kvardröjande inkomster efter att ett uppdrag slutförts, och då vanligtvis pensionsersättningar). Därtill gjordes listor över vilka som betalat partiskatten offentliga.

En artikel i Flamman, 1/8 2013, följde upp hur kongressbeslutet dittills efterlevts och där uppskattade partisekreteraren Aaron Etzler att beslutet efterlevdes till ”över 90 procent”. Han räknade också med att efterlevnaden, i och med det nya systemet med skriftligt intygande, efter valet 2014 skulle bli totalt.

Och nästan så blev det. Systemet följs upp och utebliven betalning av partiskatt kan ligga till grund till uteslutning ur partiet.

Anders Karlsson

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer om Vänsterpartiet


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.