Det finns ingen klankriminalitet

Det som kallas klankriminalitet har inget med klaner att göra. Det handlar om släkt- och familjebaserad brottslighet. Sådant är inget nytt utan har alltid funnits i Sverige. Kända exempel ur historien är exempelvis familjen Hannell, familjen Yildiz, familjen Magnusson och familjen Gathenhielm. Idag har vi släkten Ali Khan. De tre sistnämnda familjerna var och är verksamma i Göteborg-

Det är inte heller nånting som tidigare bara funnits i storstäderna. En familj som var släkt med familjen Magnusson fanns i Stenungsund när jag var tonåring. Själva ingick i ett så kallat kriminellt gatugäng som bestod av ett antal kompisar och vänner som växt upp ihop. På 1970-talet stod det lilla Stenungsund för ungefär häften av alla personer i Bohuslän som var dömda för grov brottslighet. Än idag har Stenungsund större problem med kriminalitet än de flesta kommuner och samhällen i Bohuslän.

Håkan Boström i GP svamlar därför när han påstår att släktbaserade brottslighet är något nytt i svenska småstäder. Det har alltid funnits. Exempelvis var familjen Gathenhielm och deras släktingar från Onsala. Familjen Hannell var från Örnsköldsvik. Att det finns kriminella personer från två släktnätverk som bor i Kungälv har också varit känt länge. Det handlar om familjerna Daood och Kavak som har kopplingar till Partihallarna i Göteborg.

Samtidigt är det också så att brottsligheten i Sverige faktiskt minskar. Så Boströms oro är uppenbarligen kraftigt överdriven.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!