Bahnhof och stödet till Flashback

Bahnhof och stödet till Flashback. När ett tragiskt dåd skakade Sverige sökte sig landets befolkning till Flashback för att förstå vad som hänt. Men sajten klarade inte trycket. För att stärka sajten går Bahnhof nu in och sponsrar Flashback med ny, modern infrastruktur i det kärnvapensäkra datacentret Pionen. Uppgraderingen ska säkerställa att sajten står stark under trafiktoppar, kriser och andra extrema förhållanden.

Den 4 februari 2025 skakades Sverige av ett brutalt terroristdåd i Örebro. Spekulationer började snabbt spridas i sociala medier. Många vände sig till samma sajt. Flashback. Men forumet klarade inte trycket itan gick ner flera gånger.

Flashback – en frizon för yttrandefrihet

Flashback är mer än ett forum på nätet – det är en institution för yttrandefrihet. Här ställs de frågor man inte vågar lyfta någon annanstans. Det är en säkerhetsventil där vem som helst kan göra sin röst hörd, visselblåsa och dela information utan censur. Här når verkliga vittnesmål ofta allmänheten långt innan traditionella medier rapporterar.

Till skillnad från techjättars sociala medier styrs inte samtalet på Flashback av algoritmer som gömmer obekväma sanningar eller bekräftar våra filterbubblor. Människor möts och tvingas resonera och argumentera. Det är demokratisk motståndskraft i sin renaste form. Där finns heller inga ”ledare för den fria världen” som kan släcka hela infrastrukturer med ett pennstreck.

”Vad krävs för att Flashback aldrig ska fallera igen?”

På Bahnhofs huvudkontor morgonen efter dådet i Örebro stod det klart: Det enorma informationsbehovet fick Flashbacks servrar att kapitulera. Sajten, en symbol för en slags frihet på nätet i över två decennier, hade nått sin kapacitetsgräns.

Bahnhofs VD, Jon Karlung, kontaktade därför Flashbacks grundare Jan Axelsson och frågade vad som krävdes för att Flashback skulle fungera bättre i liknande situationer i framtiden. Axelsson menade att de behövde ett nytt rackskåp. Dessutom fler och kraftfullare servrar. Samt snabbare fiberlina.

– Vi hade redan påbörjat arbetet med att köpa in fler servrar och bygga om källkoden, men händelsen i Örebro aktualiserade frågan ytterligare. Vad händer vid en ännu större attack? Inte för att förminska det som hänt, men vad händer om någon ännu allvarligare inträffar? säger Jan Axelsson i ett pressmeddelande.

Resultatet av samtalen blev att Bahnhof skulle sponsra Flashback med uppgraderad infrastruktur till ett värde av 200 000 kronor.

–  Flashback är en del av en robust, decentraliserad digital infrastruktur, som är särskilt viktig i kristider. Visst kan anonymiteten på Flashback ha sin baksida, men uppsidan är så mycket större. I sin helhet är Flashback en bastion för yttrandefrihet och en grundsten i Sveriges totalförsvar, säge Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Sedan det inledande samtalet har ett nytt rackskåp installerats, servrar beställts och en 10 Gbit-lina dragits. Det enda som återstår är att installera ny programvara och konfigurerar servrarna.

Bahnhofs vd Jon Karlung, utanför datacentret PionenBahnhofs vd Jon Karlung, utanför datacentret Pionen

Ett starkare totalförsvar

När uppgraderingen är klar kommer Sverige att ha en betydligt bättre digital motståndskraft vid både inre och yttre påfrestningar. Flashback kommer förhoppningsvis att kunna hantera även de mest extrema trafiktopparna.

– Vi har tagit höjd för att klara högre tryck än vi någonsin haft. Vi har analyserat behovet under terrordådet i Stockholm 2017, och nu senast händelsen i Örebro, och ökat på för att klara ännu mer påfrestande scenarier, säger Jan Axelsson.

Men det här handlar om mer än bara en teknisk uppgradering. Med växande cyberhot och osäkerhet i omvärlden måste vi säkerställa att plattformar för fri information kan stå emot såväl tekniska som politiska påfrestningar.

Flashback har varit betalande kund hos Bahnhof i över 15 år. Men det här är första gången Bahnhof aktivt går in och stödjer plattformen. Detta i en tid då yttrandefrihet och ett fritt internet är viktigare än någonsin att försvara.

På Flashback har stödet från Bahnhof i huvudsak mottagits väl.

Mild av kritik och aprilskämt

Beslutet av Bahnhof möttes av mild kritik i de artiklar som publicerats i Expressen och TV4 men har i huvudsak inte uppmärksammats speciellt mycket. I huvudsak var de tåv kommenterande artikalrna neutralt utformade. Den milda kritiken bemöttes av Bahnhof med ett aprilskämt:

Bahnhof återkallar sitt ekonomiska stöd till Flashback

Bahnhof drar tillbaka stöd till Flashback

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Bahnhof och stödet till Flashback”

  1. Flashback må vara en frizon för yttrandefrihet men samtidigt innehåller detta forum en förfärlig massa smörja i form av rasism, vulgär kvinnosyn, sexism, pornografi, koppleri, våldsförhärligande, förtal, ogrundad ryktesspridning, konspirationsteorier, drogromantik, etc. etc. Mycket av detta har ingenting, ingenting alls, med ett seriöst meningsutbyte att göra.

    Visst har yttrandefriheten ha ett pris och jag menar inte att forumet ska stängas. Däremot bör det granskas mycket kritiskt.

    Själv har jag mycket svårt för detta forum, att ”botanisera” runt på detta forum gör mig ofta ledsen, missmodig och ibland förbannad på riktigt.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.