De svenska knarksmugglarna i Söderhavet

I slutet av september i år greps två svenska personer i Franska Polynesien för att ha smugglat 424 kilo kokain gömt i väggarna på en segelbåt. Det handlar om en svensk i 55-årsåldern som var skeppare ombord och en 46-årig man som arbetade ombord.

Segelbåten kom från Panama och var på väg till Australien enligt åklagaren i huvudstaden Papeete på Tahiti i Franska Polynesien. På vägen gjorde de en avstickare till Ecuador som är ett av de viktigaste landen för export av kokain. Att smuggla kokain till Australien kan vara mycket lönsamt då priset på kokain i landet är mycket högt.

Den äldre mannen häktades inte. Han har dock reseförbud vilket betyder att han fortfarande är misstänkt. Den yngre mannen blev däremot häktad. Det två männen riskerar 10 års fängelse.

Den 55-årige mannen som förmodligen heter Niclas Krigsman förnekade helt kännedom om drogerna.  Enligt media umgås han med Stockholms kändiselit och har dyra intressen. Han är markerad som ”försvunnen” i folkbokföringen sedan sex år tillbaka. Förmodligen har han inte bott i Sverige på ett tag.

Den andre mannen ska vara Lenny Lindskog från Tranås. Han har varit VD i ett fastighetsföretag. I förhör ska han ha erkänt att han kände till narkotikan. Det var sannolikt inte dessa två som låg bakom transporten utan de var säkert bara kontrakterade för själva smugglingsoperationen.

Läs också: