Våldsvågen i Södertälje

Under den senaste tiden har Södertälje skakats av en våldsvåg som beror på interna konflikter i Södertäljenätverket. Detta nätverk är ett av Sveriges största och mäktigaste kriminella nätverk. Det är etniskt baserat i den syrianska befolkningsgruppen med kopplingar till syrisk-ortodoxa kyrkan, bostadsbolag, idrottsföreningar, advokater, myndigheter och politiker. Eller som polisen uttrycker det i den så kallad klanrapporten:

Polisen delar upp nätverket i tre delar. En del där det oftast finns tidigare ostraffade personer som kallas möjliggörare, de hittas exempelvis inom myndigheter, kyrkor och bostadsbolag. Sen finns det personer som jobbar med att göra svarta pengar vita. Enligt polisen använder man sig även av exempelvis advokater och banker. Detta drivs av kriminella personer med ett stort våldskapital, de har en stor tillgång till vapen och narkotika.

Några släkter dominerar nätverkets legala delar och andra personer dominerar de kriminella delarna. De är dock på olika sätt sammankopplade genom exempelvis släktskap, gemensam uppväxt eller via kyrkan och idrottsföreningar. Södertäljenätverket är ett kriminellt nätverk med en maffiastruktur. Omkring 130 kriminella personer anses ingå i nätverket som dock är större än så. I nätverket ingår nämligen också många personer som i huvudsak sysslar med helt legala verksamheter.

Den senaste våldsvågen anses bero på att flera ledande personer åkt in på grund av att polisen i Europa knäckt flera krypterade kommunikationsnätverk (EncroChat, Sky ECC och ANOM). Det har lett till ett maktvakuum i nätverket som flera olika grupperingar eller falanger vill fylla. Konkurrensen om makten har lett till ett ökat våld.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!