Högerextremist åtalad för vapenbrott

Tre personer från Timmernabben i Mönsterås kommun har åtalats för vapenbrott och narkotikabrott vid Kalmar tingsrätt. En av dem är en tidigare kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna. 2012 gick han dock över till nazistiska Svenskarnas parti och gav därmed partiet ett av dess första kommunala mandat.

Mannen som heter Anders Leander är åtalad för grovt vapenbrott och vapenbrott för innehav av en pistol och ett pumphagelgevär. Han saknade tillstånd för båda två. Leander dömdes 2014 för hets mot folkgrupp men har i övrigt aldrig dömts för brott. Idag driver han en blogg som bland annat sprider Putin-propaganda och konspirationsteorier om covid-vaccin.

Pistolen gav Leander enligt polisutredningen till en granne vid namn Joakim Fagerlund. Denne är också åtalad för grovt vapenbrott. Dessutom är Fagerlund åtalad för narkotikabrott för innehav av cannabis och för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling av amfetamin och ecstasy (MDMA). Även flickvännen är åtalad för narkotikabrott för cannabisinnehavet. Ingen av de två har tidigare dömts för brott.

Narkotikasmugglingen upptäcktes av tullen när de undersökte ett paket adresserat till Fagerlund. De bytte ut narkotikan mot nåt ofarligt och tog Fagerlund efter att han hämtat ut paketet. Vapnen och cannabisinnehavet upptäcktes vid husrannsakan och efter förhör. Alla tre misstänkta förnekar brott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!