Varför vill polisen använda märkliga utländska metoder?

Polisen i Göteborg har fått ner antalet skjutningar och antalet dödade i gängrelaterade dödsskjutningar till samma nivå som på 1990-talet. Genom deras samarbete med andra myndigheter, dialog med medborgare och långsiktighet har de skapat ett förtroende bland många människor i förorten som lett till att i stort sett alla gängrelaterade mord har löst.

Från att polisen i Göteborg började arbeta på detta förebyggande sätt med dialog, samarbete och mjuka metoder kring år 2005 tog det cirka 10 år innan antalet skjutningar började minska. Det är inget revolutionerande polisen i Göteborg gjort utan bara självklarheter och sunt förnuft.

Misslyckade metoder från utlandet

Under samma tid som skjutningarna i Göteborgsområdet minskat i antal har de ökat stort i andra delar av Sverige. Detta trots att polisen på flera andra orter och ställen använt sig av en massa metoder som de importerat från USA eller nåt annat land för att få bukt med gängskjutningarna. Exempelvis Sluta skjut i Malmö. Misslyckat. GVI (gruppvåldintervention) i Stockholm och Malmö. Misslyckat.

Dessa utländska metoder som är framtagna för att fungera i ren slumområden (vilket inte finns i Sverige) och med en våldsnivå som 4 till 10 gånger så hög som i Sverige har inte haft nån som helst effekt när det gäller gängskjutningar i Sverige. Men polisen i andra delar av Sverige än Västsverige fortsätter leta efter nya ”fantastiska” metoder från andra länder som ska ge en bra effekt. Det kommer att fortsätta misslyckas.

Göteborg

Det finns inga snabbfixar och de finns inga supermetoder från andra länder som fungerar. Men det finns nåt som gjorts och genomförts i Göteborg som fungerar. Vore det inte enklare för polisen i resten av Sverige att ta efter Göteborgspolisen.

Det kan förstås vara besvärligt för det kräver troligen att poliskulturen i övriga Sverige förändras. Alla förortsbor, alla invandrare, alla brottslingar, alla missbrukare måste nämligen i grunden betraktas som vanliga människor och behandlas därefter. Polisen måste prata med folk istället för att ständigt misstänka dem för brott. Istället för att trakassera ungdomar ska de behandlas som människor. Inte ses som tänkbara gängkriminella.

Nåt som skulle underlätta för polisen att förändras vore en avkriminalisering av drogbruk och drogmissbruk så att missbruk kan betraktas som en sjukdom och inte ett brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!