Enormt polistillslag i Danmark

135 personer som misstänks ha tvättat pengar genom att agera så kallade målvakter greps i dag i en stor rikstäckande polisinsats i Danmark. Nationella enheten för särskild brottslighet (National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK) var ansvariga för insatssen. Den genomfördes som en samordnad aktion i samarbete med lokala poliser i hela Danmark. Insatsen riktades mot över 200 personer som misstänks ha tvättat pengar från organiserade bedrägerier. En del av de gripna har släppts men är fortsatt misstänkta.

Penningtvätten har skett genom att de många av misstänkta överfört pengar åt eller gjort sitt bankkonto tillgängligt för kriminella.

De tvättade pengarna härrör framförallt från bedrägerier. Äldre danska medborgare har blivit kontaktade av gärningsmän som utgett sig för att vara från till exempel Nets (ett danskt företag för betalningstjänster), banken eller polisen. Därefter har de lurat av offren deras personuppgifter och pengar. En dansk polis som uttalar sig i ett pressmeddelande menar att det är en särskilt förkastlig form av brottslighet att lura äldre:

Ledende politiinspektør ved NSK, Torben Svarrer, siger:

”Organiseret kontaktbedrageri mod ældre er en afstumpet form for kriminalitet. De såkaldte muldyr har udviklet sig til at blive et vigtigt led i de organiserede kriminelles bestræbelser på at hvidvaske de penge, som de har svindlet sig til. Med aktionen i dag kan vi være med til at sætte en prop i det kredsløb, ligesom det forhåbentlig vil afholde andre fra at virke som muldyr.”

Många hundra äldre har utsatts för bedrägerierna. I minst 400 fall har de blivit av med alla sina pengar. En del av de misstänkta bedragarna har kopplingar till organiserade kriminella nätverk. Andra är mer specialiserade svindlare utan koppling till organiserad brottslighet.

NSK är Danmarks specialenhet för organiserad brottslighet, ekobrott och brott på internet. Över 600 poliser över hal Danmark deltog i operationen mot bedrägerierna och penningtvätten.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!