Billingsfors IK – Allsvenskans otvetydiga jumbo

Det finns 20 lag som spelat en endaste säsong i fotbollens herrallsvenska, kortvariga nedslag i societeten. Vem minns idag blekingska Högadals IS (1962), IFK Holmsund från Västerbotten (1967) eller uppländska Enköpings SK (2003)? Dessutom har vi Råå IF, ett fiskeläge utanför Helsingborg, som verkligen ”dansade en sommar”, säsongen 1950-51. Premiären blev en skräll när anrika Djurgården betvingades med 2-0, inför nästan 20 000 förbluffade åskådare på Stockholms stadion, och när tabellen summerades hittade vi klubben på en strålande andraplats. Säsongen därefter blev det dock respass ner till division 2 och därefter har Råå aldrig varit i närheten av allsvenskt spel.

Vi kalenderbitare återfinner Billingsfors IK allra längst ner i tabellen med endast tre poäng, så låt mig berätta Billingsfors fotbollshistoria! Billingsfors är ett litet dalsländskt samhälle, vilket idag tillhör Bengtsfors kommun, som när det begav sig i allsvenskan hade knappt 1 000 invånare. Navet har alltid i modern tid utgjorts av pappersbruket, där de flesta av spelarna under storhetstiden var anställda, och än idag mönstrar det en arbetsstyrka på runt 300.

Start

Billingsfors IK bildades 1906 och från 1912 deltog fotbollslaget i organiserat seriespel. Fram till 1930-talet huserade laget i lägre serier, men 1931/32 kvalificerade man sig för spel i division 2, storhetstiden hade tagit sin början. Laget stabiliserade sig i tvåan och 1935/36 var det allsvenska avancemanget nära, efter serieseger ändade man i kvalet bara en hårsmån från att lägga självaste Malmö FF på rygg. På hemmaplan skrevs segersiffrorna till 2-1, men Malmö replikerade med 4-1 på sin egna stadion.

Den avgörande drabbningen utspelade sig på Ryavallen i Borås där Malmö i en tät match drog det längsta strået med 3-2. År 1944 var det återigen dags för allsvenskt kval, men utfallet denna gång blev två raka nederlag mot Landskrona BOIS. Frågan var om Billingsfors någonsin skulle mäkta med att ta steget upp till den högsta societeten?

Uppflyttning

Säsongen 1945/46 bärgades ännu en gång seriesegern och även nu kom Landskrona att bli kvalmotståndare. Efter hemmaseger på den nyanlagda Lövåsvallen och förlust i Skåne kunde vi notera tredje gången gillt för det lilla samhället. Avgörandet i Göteborg utmynnade i en klang och jubelföreställning med en solklar 4-1 seger, som belöning bjöd bruket spelarna på pangmiddag och ledigt dagen efter. En anmärkningsvärd detalj är att lagets ryggrad under glansperioden utgjordes av en brödrasextett Karlsson, varav tre stycken fanns på planen den lycksaliga dagen 1946.

Men varför gick det så illa i Allsvenskan, varför belägger Billingsfors jumboplatsen i maratontabellen – ingen endaste seger utan bara tre oavgjorda matcher samt 19 förluster? Sanningen är nog att den generation laget vilade på redan passerat sitt absoluta zenit med en hög medelålder. Därtill hade man otur genom att drabbas av många skador, endast under sju minuters speltid kunde laget mönstra ordinarie manskap – och bänknötarna var inte av tillräcklig kaliber.

Inte ens det massiva publikstödet på Lövåsvallen hjälpte. Vi ska då veta att extratåg från Uddevalla, Mellerud och Årjäng vid vissa tillfällen sattes in, för att alla begeistrade supportrar skulle få möjlighet att se sina favoriter. Själva publikrekordet härrör från 0-4 förlusten mot IFK Norrköping, då 5 340 nyfikna – mer än fem gånger Billingsfors befolkning – vallfärdade till Lövåsvallen.

Nedgång

Efter degraderingen klarade sig Billingsfors bara kvar en säsong i division 2. I början av 1960-talet låg laget ytterligare några år i division 2, varefter man försvann ner i lingonserierna. I april 2012 meddelades att man drog sig ur seriespelet för seniorer på grund av spelarbrist. År 2021 startades emellertid ungdomsverksamhet för barn i åldrarna 6-12. Säsongen 2022 hade man för första gången på över tio år ett ungdomslag i seriespel.

Den spelare från Billingsfors som gått till historien är centertanken Ingvar Rydell. Efter den allsvenska säsongen hamnade han i Malmö FF, vann SM fyra gånger och erövrade som landslagsspelare såväl ett VM-brons 1950 som OS-brons 1952.

Anders Karlsson

Källa: Bröderna Karlsson bakom lyftet till toppen av Jimmy Lindahl, SFS-Bolletinen 2002-4

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!